Vesti

Hemikalije iz Irana još uvek u Kosovskoj Mitrovici.

Ulazak cisterni sa 70 tona nepoznate supstance, za koje se sumnja da su radioaktivne, izazvale su strah i kod Srba i kod Albanaca sa severa Kosova. Nepoznate hemikalije koje su iz Irana stigle u Pokrajinu pre više od dva meseca nalaze se na carini u južnom delu Kosovske Mitrovice. Ispred zgrade Opštine u južnom delu grada traju višenedeljni protesti građana koji zahtevaju da se taj tovar odnese na neko drugo mesto. U sukobu koji se dogodio sa policijom pre oko petnaestak dana povrđeno je više osoba, među kojima dva novinara i dva policajca, a privedeno više od 30, kaže za KIM radio portparol KPS-a Besim Hoti. “Ljudi protestuju kako bi se uklonile cisterne. Meštani sela Šupkovac protestuju zato što se miris tih supstanci oseća i u njihovom selu”, kazao je Hoti. Portparol KPS-a, međutim, tvrdi da se ne radi o radioaktivnim materijama. “To nisu radioaktivne supstance već neka sumporna kiselina. Cisterne su pre dva meseca zaplenjene u Prizrinu, a po naredbi Vlade Kosova one su dovezene u Mitrovicu i nalaze se u kompleksu fabrike “Trepča” gde je i carinski terminal, kazao je Hoti. Gradonačelnik južnog dela Mitrovice Bajram Redžepi kaže za KIM radio da su kosovske vlasti krive što su dozvolile da te cisterne uopšte uđu na Kosovo. “Napravljena je greška što nisu informisali opštinske sturkture i što su to stavili u bivšu hemijsku industriju, jer ove hemijske materije imaju veliki procenat sumpora”. Redžepi optužuje resorna ministarstva što su okasnila sa raspisivanjem tendera za firmu koja treba da uništi te materije. “Bili su protesti, mi smo reagovali od početka. Sada je napokon sve je završeno jer je jedna firma dobila taj tender, tako da će za dva-tri dana početi sagorevanje u Kok-metal kompaniji, koja se nalazi u sklopu Trepče”, kaže Redžepi. U Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici kažu da uništavanje ovog otrovnog materijala može da izazove posledice po životnu sredinu u čitavom regionu Mitrovice a i šire, pa su o tome obavestili Vladu Srbije.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017