Vesti

UNMIK posrednik između Prištine I Beograda. Priština protiv pregovora

Iz UNMIK-a je danas potvrđeno da će nezavisna Kosmisija danas SB UN-a predstaviti izveštaj o neredima u Kosovskoj Mitrovici marta ove godine ali je istaknuto da UNMIK nema stav o tom pitanju niti izveštaj o tim nemirima. Sistem komandnog lanca KPS na Kosovu je jedan i po tom pitanju neće biti promene u budućnosti rečeno je u Prištini a UNMIK je i dalje samo posrednik u pregovorima Prištine I Beograda o tačkama koje je predložio Ban Ki Mun. Na redovnoj pres konferenciji u Prištini portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko rekao je da nije bilo nikakvog predloga o izmeni lanca komandovanja u KPS-u. ”Svi policajci bilo da su Srbi, Goranci, Albanci šalju izveštaje kroz lanac komande čiji je centar u Prištini”, rekao je Ivanko. On kaže da UNMIK nije pregovaračka strana već posrednik između Beograda i Prištine u razgovoru o šest tačaka koje je predložio generalni sekretar Ban Ki Mun. “ Mi ne postižemo nikakve sporazume iza bilo čijih leđa. Sve o čemu specijalni predstavnik razgovara sa npr. ministrom Bogdanovićem on o tome obavesti Vladu Kosova. Dakle ništa se ne radi ispod stola i sve je potpuno jasno”. Ivanko je naglasio da ni pitanje rešavanja carinskih punktova nije dalo nikakve rezultate pošto kako je rekao, minisar Bogdanović nije želeo da na poslednjem sastanku razgovara o toj temi već samo o policiji i pravosuđu. Danas je međutim premijer privremene Vlade Kosova, Hašim Tači u intervjuu za prištinski list Koha Ditore, najavio plan po kome kosovske vlasti nikada neće pregovarati s Beogradom o tačkama koje je predložio generalni sekretar UN Ban Ki Mun, navodeći da će na Kosovu biti poštovan ustav.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017