Vesti

U prvih 6 meseci budzet Kosova oštećen za 6 miliona evra. “Tenderomanija” glavni krivac korupcije

Korupcija na Kosovu je visoka a pravosudni sistem ne funkcioniše u dovoljnoj meri kako bi se ovaj problem rešio bar delimično, zajednička je ocena učesnika debate o korupciji na Kosovu koja je danas održana u Medija centru u Čaglavici. Direktor agencije za sprečavanje korupcije na Kosovu, Hasan Preteni, rekao je da je agencija do sada tužilaštvu predala 68 zahteva za istragu a da je odgovor stigao samo o 23 zahteva a 11 je odbačeno kao neosnovano. On je kazao da je karakteristično da se od tih 11 odbačenih 10 odnosi na rad u sudstvu na Kosovu. Analitičar, Fatmir Šeholi, kaže da je korupcija zastupljena u svim mestima u tranziciji ali nigde u meri kakva je na Kosovu. To, po njegovim rečima, ne opravdava krađu jer je u prvih 6 meseci ove godine budzet Kosova oštećen za više od 6 miliona evra. ”Smatram da privremene institucije Kosova od osnivanja prati sistem “tenderomanije” i bio bih najsrećniji čovek na Kosovu kada bi se taj način “tendera” promenio jer je tu ključ svih atributa korupcije na Kosovu”, naglasio je Šeholi. On je kazao da se dogovori o tenderima prave u regionu i da su javnosti ti podaci nedostupni. Iako je jedan od bivših ministara koji je tokom svog mandata najviše optuživan u javnosti za korupciju, poslanik Srpske demokratske stranke u Skupštini Kosova Slaviša Petković, tvrdi da je radio po zakonu i da ne oseća moralnu ogovornost za proneveru novca za šta se u javnosti optužuje. On je smatra da je bio meta političkog progona. ”U tri Vlade u kojima sam ja bio ministar ministarstvo je godišnje raspolagalo samo sa par stotina hiljada evra za osnovne troškove a osnovni troškovi su struja voda kirija telefon, papir, olovke… Sva ostala sredstva je držao UNDP i kancelarija za povratak pri UNMIK-u. Ne postoji ni moralna odgovornost s moje strane jer je sekretar ministarstva jedini koji raspolaže finansijama. U vreme dok sam ja bio ministar radilo se po zakonu”, naglasio je bivši ministar za zajednice i povratak na debati u Čaglavici.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017