Vesti

“Kondi” iz Gračanice redak primer uspešne proizvodnje na Kosovu

Na Kosovu i Metohiji živi najmlađe i najnezaposlenije stanovništvo u Evropi. Srbi, Albanci i Međuanrodna zajednica saglasni su u tome da privreda ne funkcionise i da posla nema. Stopa nezaposlenosti se u pokrajini kreće od 55 do čak 75%. Retki su međutim oni koji svojim privrednim poslovanjem i razvojem mini preduzeća upošljavaju mlade ljude i time smanjuju stopu nezaposlenosti na Kosovu. Mini firma „Kondi“ iz Gračanice već nekoliko godina bavi se proizvodnjom ratluka. Prozvodni kapaciteti su jedna tona dnevno ali po rečima Saše Sekulića, vlasnika firme, zbog velikih problema sa strujom radi se sa 30% od sopstvenih mogućnosti. On je KIM radiju rekao da firma nema problema sa plasmanom proizvoda pošto o otkupu proizvoda postoji ugovor sa firmom “Delta“. „Za ovih osam godina nije međutim bilo nikakve saradnje sa kosovskim privatnicima. Naši proizvodi nikako nisu mogli da se nađu na kosovskom tržištu jer su bili bojkotovani upravio zato što se to proizvodi u Gračanici“, rekao je Sekulić. On kaže da je u firmi „Kondi“ upošljeno 17 radnika a da je pre dva meseca pet njih primljeno preko Tržišta rada u Gračanici i njima se, po rečima Sekulića, sada redovno uplaćuje radni staž i socijalno osiguranje. „ Dugi niz godina od Ministarstva za KiM i Koordinaciong centra tražimo kredite za razvoj malih i srednjih preduzeća na Kosovu. Tek ove godine je to omogućeno ali po mom mišljenju to ide dosta sporo“, naglasio je vlasnik firme „Kondi“ iz Gračanice. Najteže je međutim mladim ljudima koji zbog svega što se dešava nemaju nikakvog izgleda da nešto zarade.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017