Vesti

Manifestacija “Hvostanski hrastovi - Sunčevići” počinje danas u Goraždevcu

Saborovanje pisaca, vajara i slikara počinje danas u Goraždevcu pod nazivom "Hvostanski hrastovi - Sunčevići" po stihovima pesme pesnika Zorana Đorđevića iz Smedereva koji asociraju na ubijenu decu iz Goraždevca na reci Bistrici. Slikari iz Beograda, Vršca, Novog Sada i Pančeva posećivaće metohijska sela i manastire u toku saborovanja. “Istoričar umetnosti Dušan Milovanović držaće predavanja praćena multimedijalnom prezentacijom vezana za Svetu Goru i manastir Hilandar. Vajar Velimir Karavelić držaće seminar za učenike i nastavnike iz Goraždevca o umetnosti i umetničkom delu i uopšte o kreativnosti”, rekao je direktor Doma kulture Sveti Sava u Istoku Zoran Đorđević. Đorđević, koji je i organizator ovog događaja je rekao da će Goraždevčani biti u prilici da odgledaju i dokumentarne filmove vezane za poslednju deceniju života na ovim prostorima. Na dan obeležavanja sedam godina povratka u Osojane 10. avgusta biće priređen program “Sedam pesnika za sedam godina povratka”. Nastupiće pesnici iz dijaspore, centralne Srbije, raseljeni pesnici sa Kosova i Metohije, kao i oni koji još uvek žive na ovim prostorima. Saborovanje će biti završeno 13. avgusta kada će biti organizovana izlozba slika. Likovna kolonija u organizaciji Doma kulture Sveti Sava iz istoka prvi put je organizovana 1997. godine u Istoku, a obnovljena je 2002. godine kada su stigli prvi povratnici u selo Osojane u opštini Istok. Naredne godine (2003. ) kolonija je organizovana u Goraždevcu, ali je takođe prekinuta zbog ubistva dece, tako da su slike sa te izložbe izložene tek godinu dana kasnije. Ovogodišnja likovna kolonija i saborovanje koje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije biće završeno 13. avgusta u Goraždevcu izložbom slika, na dan obeležavanja petogodišnjice stradanja dece iz Goraždevca na reci Bistrici kada su na njih pucali nepoznati napadači koji sve do danas nisu pronađeni.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017