Vesti

O. Ivanović: UNMIK mora biti tampon zona između Srba i Albanaca

Realnost je da Srbi neće prihvatiti institucije novoproklamovne države, jer se oni sa nezavisnošću Kosova i Metohije nikada neće složiti, u međuvremenu UNMIK bi trebao da odigra ulogu posrednika između dve suprostavljene strane, izjavio je za KIM radio sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović. “Jedina mogućnost je posredovanje UNMIK-a. UNMIK mora biti tampon zona u državi koju mi ne priznajemo i srpskih institucija koje Albanci ne priznaju“, ističe Ivanović. Dok u Kosovskoj policijskoj službi smatraju da predlog šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera o paralelizmu u komandnom lancu KPS-a može stvoriti samo probleme, Ivanović kaže da je to sada jedino realno rešenje. “Treba naći neko rešenje koje bi moglo da sačuva Srbe u Kosovskoj policijskoj službi jer su oni potrebni srpskom narodu radi očuvanja bezbednosti, radi fizičke i pravne sigurnosti. To nas direktno ne vezuje za KPS i za vrh koji čine kosovski Albanci” kazao je Ivanović. On je dodao da bi Srbi u sudstvu na Kosovu trebali da rade po UNMIK-ovim uredbama. “Najbolje je da se predstavnici Srba u sudu u Mitrovici i u sredinama gde Srbi čine većinu, organizuju i upravljaju prema UNMIK-ovim uredbama koje će biti slične ili gotovo identične sa kosovskim zakonima, ali istovremeno moraju sadržati elemente koji su za nas bitni, a koji proizilaze iz zakona Srbije. Takve institucije bi mogle da opstanu i da nastave da rade”, istakao je državni sekretar Ministarstva za KIM. Sudstvo i policija su dve teme koje su tek pokrenute u razgovorima srpskih zvaničnika i UNMIK-a, a nastavak razgovora i moguća rešenja najavljuju se za septembar.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017