Vesti

Brezovica: Postavljanje rampe daje prve rezultate u sprečavanju divlje gradnje u vikend zoni

Problem divlje gradnje u vikend zoni nacionalnog parka “Šar planina” ponovo je aktuelan, pa uz put koji vodi do planinskog vrha svakodnevno rastu velelepne kuće. Novoizbrana vlast u Štrpcu pokušava da reši ovaj problem a jedan od prvih koraka je postavljanje kontrolne rampe koja sprecava kamione da dovoze materijal do gradilišta. Prema rečima predsednika opštine Zvonimira Mihajlovića krajnji cilj Albanaca je da izgradnjom vikendica promene etničku strukturu stanovništva. „Koristeći anarhiju i bezvlašće koje vlada od 1999. godine Albanci su masovno krenuli da grade vikendice na ovom delu terena. Naravno, niko od njih nema upotrebnu građevinsku dozvolu, sve što rade rade na divlje koristeći upravo tu pravnu prazninu, to bezvlašće koje postoji ovde. Rampa koju smo juče aktivirali ovde s ciljem zabrane prevoženja građevinskog materijala bez potrebne upotrebne dozvole daje prve rezultate. Naime, juče smo više od 40-ak kamiona koji nisu imali potrebnu dozvolu vratili nazad danas je taj broj manji, što znači da su oni svesni činjenice da ne mogu da grade nelegalno“. Mihajlović kaže da u vikend naselju nelegalno grade i Srbi i navodi da će isti tretman imati kao i Albanci. Rampa koja je pre dva dana postavljena kod hotela “Junior” uklonjena je nakon proglašenja nezavisnosti Kosova i od tada se vikend zona pretvorila u pravo gradilište, kaže predsednik opštine Štrpce. “Sezona je građevinskih radova i Albanci su obilato koristili ovu anarhiju koja je do sada vladala da naprave prava stovarišta u vikend naselju “. Postavljanje rampe ne srpečava albanske radnike da rade svoj posao, ali je nepoznato kojim putevima stiže građevinski material jer o tome niko ne želi da priča. Predsednik opštine je o ovom problemu upaznao i šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera čiji se dolazak u Štrpce očekuje tokom sledeće nedelje. “Ovo je isključivo u nadležnosti opstinških organa što je i UNMIK potvrdio u svojim dopisima ali da u rešavanju ovog problema možemo da očekujemo podršku od UNMIK-a. Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući izjavio je za prištinske medije da o divljoj gradnji na Brezovici niko nije obavešten ali da “ta situacija mora biti vraćena u normalu”.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017