Vesti

Nacionalna služba za zapošljavanje: Na spisku nezaposelnih lica i članovi Vlade Kosova

Tržište rada u Prištini kojim rukovode kosovske institucije i Služba za zapošljavanje Priština izmeštena u Gračanici međusobno ne sarađuju tako da su podaci o broju nezaposlenih lica na Kosovu i Metohiji različiti. Zajedničko je međutim da se stopa nezaposlenosti kreće od 55 do čak 75%. Do posla je teško doći jer su predhodno radno iskustvo, korišćenje engleskog jezika i rad na računaru polazne osnove za zaposlenje, zajednička je ocena učesnika debate „Kako doći do posla na Kosovu" koja je danas održana u Medija centru u Čaglavici. Za takvo stanje odgovornost, po rečima programskog analiticara za ekonomiju u UNDP-u, Leventa Koroa, podjednako snose privatni i javni sektor na Kosovu gde je gotovo izostavljena međusobna saradnja. V. D. direktor departmana za rad u Ministarstvu za Rad i socijalnu politiku u Vladi Kosova, Hafiz Leka, kaže da je Kosovo u procesu tranzicije i da će se broj nezaposlenih vremenom smanjivati. ”Aktivno smo počeli da sarađujemo i sa privatnim sektorom. Iako smo u fazi tranzicije to ne znači da u dogledno vreme stopa nezaposlenosti neće biti smanjena. Od ukupnog broja zaposlenih pri našem ministarstvu 18% čine predstavnici manjina, tako da je naše tržište rada otvoreno za sve”, rekao je Leka. Direktor Nacionalne sluzbe za zapošljavanje u Gračanici Stojan Jovanović rekao je da se na spisku nezaposlenih lica pri ovoj službi nalazi i veliki broj osoba srpske nacionalnosti koje rade pri kosovskim instuticijama, među kojima su i neki članovi Vlade Kosova. ”Privredni sistem Kosova ne pruža nikakve šanse Srbima za zaposlenje. Najveći broj Srba upošljen je u institucijama države Srbije na Kosovu i Metohiji. Međutim, zapošljavanje Srba bilo bi mnogo bolje kada bi institucije Srbije ovde na Kosovu radile bolje. Imamo i izvestan broj Srba koji su prijavljeni pri našoj službi iako su zaposleni pri kosovskim institucijama, zato što ta dva sistema ne sarađuju a i zato što sistem Srbije ima jednu široku lepezu socijalnih davanja za nezaposlena lica”, rekao je Jovanović. On je kazao da veliki problem predstavlja izostanak tržišne inspekcije i kontrola pri zapošljavanju u državnim institucijama Republike Srbije na Kosovu. Posledica toga je. po rečima Jovanovića, prevelik rad na crno, izražen familijarizam i sve ostale negativne posledice. Naša saradnja sa budzetskim institucijama Republike Srbije je šarenolika. Kada je u njihovom insteresu da sarađuju mi smo otvoreni u suprotnom ne sarađuju jer im verovatno tada pomoć nije potrebna”, naglasio je drektor Nacionalne službe za zapošljavanje u Gračanici.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017