Vesti

Rasel Giki: Sačuvati Kosovo kao jedinstveni entitet

“Kao što znate Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti je još uvek na snazi, sve dok je tako, UNMIK će nastaviti svoje delovanje i prisustvo na Kosovu. Ako hoćete, možete da pričate o paralelnim strukturama, ali mi još uvek imamo UNMIK koji funkcioniše i na severu Kosova, njegova administracija i policija tamo rade. Kosovo će ostati Kosovo, “ rekao je za KIM radio portparol UNMIK-a, Rasel Giki. On naglašava da se pozicija UNMIK-a koja se tiče podele Kosova nije promenila i da ta pozicija proističe iz stava Kontakt grupe o neprihvatljivosti podele. “Ne mislim da se podeli protivi samo UNMIK, protivi se i cela Kontakt grupa. Očuvanje Kosova kao jedinstenog entiteta je veoma važno”, tvrdi Giki. On dodaje da ih u UNMIK-u ne interesuju priče koje se povremeno čuju u visokim medjunarodnim diplomatskim krugovima da je podela jedno od mogućih rešenja. “ Nas ne interesuju insinuacije, mi imamo zvaničnu politiku i ponavljam da Kontakt grupa i svi njeni članovi smatraju da podela nije dobro rešenje” naglasio je Giki, dodajući da je veoma važno da na Kosovu postoji jedinstven politički prostor, što će UNMIK očuvati na osnovu mandata Rezolucije 1244, sve dok ona bude na snazi.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017