Vesti

Rasel Giki: Sačuvati Kosovo kao jedinstveni entitet

“Kao što znate Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti je još uvek na snazi, sve dok je tako, UNMIK će nastaviti svoje delovanje i prisustvo na Kosovu. Ako hoćete, možete da pričate o paralelnim strukturama, ali mi još uvek imamo UNMIK koji funkcioniše i na severu Kosova, njegova administracija i policija tamo rade. Kosovo će ostati Kosovo, “ rekao je za KIM radio portparol UNMIK-a, Rasel Giki. On naglašava da se pozicija UNMIK-a koja se tiče podele Kosova nije promenila i da ta pozicija proističe iz stava Kontakt grupe o neprihvatljivosti podele. “Ne mislim da se podeli protivi samo UNMIK, protivi se i cela Kontakt grupa. Očuvanje Kosova kao jedinstenog entiteta je veoma važno”, tvrdi Giki. On dodaje da ih u UNMIK-u ne interesuju priče koje se povremeno čuju u visokim medjunarodnim diplomatskim krugovima da je podela jedno od mogućih rešenja. “ Nas ne interesuju insinuacije, mi imamo zvaničnu politiku i ponavljam da Kontakt grupa i svi njeni članovi smatraju da podela nije dobro rešenje” naglasio je Giki, dodajući da je veoma važno da na Kosovu postoji jedinstven politički prostor, što će UNMIK očuvati na osnovu mandata Rezolucije 1244, sve dok ona bude na snazi.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018