Vesti

Zatiranje temelja hrama Sv. Trojice u Đakovici

Vikarni Episkop Lipljanski Teodosije, predstavnik Srpske pravoslavne crkve u procesu obnove crkava i manastira koji se izvodi u organizaciji Saveta Evrope, izrazio najoštriji protest predsedavajućoj Komisije Emi Karmajkl i šefu UNMIK-a Lambertu Zanijeru zbog otvorenog kršenja obaveza koje su na sebe po Memorandumu za obnovu preuzele kosovske institucije 2005. godine. Komisija za obnovu Saveta Evrope, u kojoj pored Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije i SPC učestvuju i dva predstavnika kosovskih institucija, postigla je dogovor da se zemljišna parcela nekadašnjeg hrama Sv. Trojice adekvatno ogradi i da se ostaci temelja hrama, koji je potpuno porušen u martovskom pogromu 2004. godine privremeno konzerviraju dok se hram ne obnovi. U saopštenju dostavljenom KIM radiju se navodi da su prošle nedelje, Episkop Teodosije i predsedavajuća Komisije za obnovu Ema Karmajkl dobili informacije da se bez odobrenja Komisije za obnovu SE izvode radovi na mestu hrama Sv. Trojice u Đakovici. Vladika Teodosije je o tome izvestio nadležnog arhijereja Episkopa Artemija i pismenim putem izrazio zabrinutost predsedavajućoj Komisije. U saopstenju se kaze i da je u međuvremenu, predsednik opštine Đakovica Palj Ljekaj obavestio pismom preko UNMIK-ovog predstavnika za Đakovicu Rajnera Klefea vladiku Teodosija da opština sprovodi čišćenje lokacije radi uređenja terena, kako bi na tom mestu navodno bilo posađeno cveće. U pismu je naglaseno da prilikom nanošenja zemlje nisu dirani temelji crkve i da nisu menjani katastarski podaci za ovu parcelu, kao i da opština neće preduzimati dalje aktivnosti bez koordinacije sa Komisijom za obnovu SE i SPC. U saopstenju koje je dostavljeno KIM radiju se navodi i to da je pismo predsednika opštine koje je poslano bez pečata i logo-znaka opštine na engleskom jeziku, po svemu sudeći sastavljeno od strane nekog međunarodnog predstavnika i da postoji osnovana sumnja da je reč o pokušaju zataškavanja situacije. Dodaje se da su monasi manastira Visoki Dečani posetili lokaciju u Đakovici i videli da su radovi u punom zamahu, temelji hrama potpuno pokriveni slojem zemlje i da se parcela pretvara u opštinski park. Nakon punog uvida u najnoviju situaciju Vladika Teodosije je od predsedavajuće Komisije za obnovu SE i novog šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera zatražio da se prekinu svi neautorizvaoni radovi na lokaciji hrama Sv. Trojice, ukloni zemlja kojom su pokriveni temelji porušenog hrama, postavi adekvatna zaštitna ograda i proveri i potvrdi vlasništvo SPC na ovoj parceli i spreči eventualna manipulacija katastarskim podacima.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018