Vesti

R. Nojkić: O podeli Kosova se malo govori, ali se još manje radi da do nje ne dođe

Iako se podela Kosova posmatra kao mogućnost o tome se malo Govori. Jedan od predstavnika Srba sa centralnog Kosova Ranđel Nojkić kaže da bi Srbima, koji žive na severu Kosova, podela omogućila da nastave da žive u Srbiji, dok bi srpska zajednica južno od Ibra postala nesigurnija. Nojkić navodi da se formalna podeljenost već sada može uočiti i da će u nekoj skorijoj budućnosti biti realnost. “Sve što se dešava jasno govori da se na mala vrata stvara prostor za podelu Kosova, za šta će veoma visoku cenu, platiti svi Srbi koji žive u centralnom delu. ” Nojkić upozorava da je kao posledica podele moguća pojava migracije srpskog stanovnistva i prelaska na severni deo ili u centralnu Srbiju, zbog čega se o podeli, prema njegovim rečima, malo govori, ali i još manje radi da do nje ne dođe. “Priča o tome da apsolutno niko na ovim prostorima ne prihvata podelu nije racionalna i to jeste razlog zašto se zapravo o tome veoma malo priča. Ponekad samo deklarativno kada se pokrene određena medijska kampanja ili neka druga, dođe do neke izjave, vrlo često se od svih strana čuje “ne mi nismo za podelu”, ali se ništa ne radi da se izjednači život i da do faktičke podele ne dođe. Svesni smo mi da nije isto geografski živeti na severu i u centralnom delu, ali ako se traži rešenje za sve Srbe na ovom prostoru, onda ono mora da bude racionalno, a racionalnost podrazumeva da svi podjednako podnesemo teret onoga što nam se desilo na ovim prostorima”. Nojkić tvrdi da je jedina moguća podela, podela po toku reke Ibar. Smatra da drugačiju podelu ni albansko stanovništvo, a ni međunarodna zajednica ne bi prihvatili, ali napominje da bi takva podela pomogla kosovskim institucijama da Srbima u centranom delu nametnu neka svoja rešenja.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018