Vesti

Boban Stanković: Projekat “Nova Gračanica” namenjen za raseljene iz kolektivnih centara

Na donatorskoj konferenciji, srpski predstavnici u Skupštini Kosova predstaviće danas projekat "Nova Gračanica", stambeno naselje za oko 20 hiljada stanovnika. “ To je jedan izuzetno dobar i kvalitetan projekat koji će, pre svega, omogućiti povratak ljudima”, rekao je za KIM radio, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Boban Stanković. On dodaje da je izgradnja ovog naselja prevashodno namenjema raseljenima koji žive u kolektivnim centrima širom Srbije. “ Lokacija samog naselja predviđena je na prostoru između Gračanice i Lapljeg Sela, gde je većinsko srpsko stanovništvo, a s obzirom da je decentralizacijom predviđeno i stvaranje opštine Gračanica, na ovom mestu će se raseljeni najlakse integrisati”, smatra Stanković. Medjutim, glavni problem je taj što ljudi iz kolektivnih centara ne sarađuju sa kosovskim Ministarstvom za povratak, objašnjava Stanković. “Kapacitet ovog naselja iznosi 21 000 stanovnika. Mi nemamo precizne brojke raseljenih, koji žive u kolektivnim centrima, zato se oslanjamo na podatke UNHCR-a, koji kažu da u kolektivnim centrima živi preko dvadeset hiljada raseljenih sa Kosova i Metohije”, naglasio je ministar za povratak i zajednice u kosovskoj Vladi. Projekat “ Nova Gračanica” podrazumeva izgradnju jednog potpuno novog grada, sa oko 20 hiljada stanovnika na 220 hektara zemlje, koji će biti realizovan u pet faza i koštati oko 600 miliona evra.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018