Vesti

SNV KiM: Izgradnja „Nove Gračanice“ dovela bi do etničkog čišćenja Srba

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije se najoštrije suprotstavlja realizaciji projekta izgradnje „Nove Gračanice“ koja bi bila locirana između Gračanice i Lapljeg Sela, a koja bi se gradila od sredstva izdvojenih od današnje Donatorske konferencije Kosovu. U saopštenju SNV-a se navodi da ovakav projekat „nelegalne“ vlade Kosova uz podršku „nelegitimnih“ predstavnika Srba unutar kosovskih institucija, ne predstavlja ništa drugo, do procesa novog etničkog čišćenja Srba sa prostora centralnog Kosova. „Izgradnja ovakvog multietničkog naselja u sredinama gde žive Srbi ne rešava probleme povratka Srba, već se na ovaj način pre svega rešava povratak i zbrinjavanje Albanaca koji nelegalno žive u zapadnoj Evropi“, navodi se u saopštenju. SNV KiM navodi da bi najbolji primer bio kada bi međunarodna zajednica i privremene institucije radile na na izgradnji multietničkog koncepta i pomoći srpskoj zajednici, povratuku Srba u Prištinu i izgradnja novih stanova za njih. Takodje, navodi SNV, jedan od prioriteta za srpsku zajednicu, bio bi izgradnja kompletne infrastrukture i ekonomski programi, kako u Gračanici, tako i u ostalim delovima gde žive Srbi. SNV Kosova i Metohije traži od međunarodne zajednice da obustavi projekat izgradnje „Nove Gračanice“ koji bi bio u funkciji etničkog čišćenja Srba na Kosovu i Metohiji. Takođe, se traži od Vlade Republike Srbije da hitno svim raspoloživim mehanizmima spreči štetno delovanje nelegitimnih Srba u privremenim institucijama Kosova.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017