Vesti

Vlasti u Prištini očekuju pomoć od 1, 4 milijardi evra

Na donatorskoj konferenciji za Kosovo koja se danas odžava u Briselu u organizaciji Evropske komisije Vlada u Prištini očekuje pomoć od oko 1, 4 milijarde evra. Donatorsku konferenciju će otvoriti evropski komesar za proširenje Oli Ren i predsednik kosovske vlade Hašim Tači. Pred odlazak u Brisel, Tači je izjavio da su institucije Kosova spremne za skup i da su izvršene sve pripreme da se međunarodnim donatorima predstave projekti koje treba finansirati. Tokom konferencije će biti predstavljeno oko 3. 800 projekata koji su na centralnom i opštinskim nivoima ocenjeni kao značajni za prevazilaženje sadašnjeg stanja. Kako prenose prištinski mediji, za izgradnju državnih institucija, vlada Kosova će na konferenciji predstaviti potrebu za 426 miliona evra u periodu od 2008 do 2011. godine. Po proceni Vlade Kosova, za potrebe bezbednosti treba izdvojiti 148 miliona evra, uklučujući izdavanje novih ličnih dokumenata, stvaranje kosovskih bezbednosnih snaga, Ministarstva odbrane i isplatu socijalnih davanja za pripadnike Kosovskog zaštitnog korpusa koji će biti rasformiran. Na donatorskoj konferenciji, srpski predstavnici u Skupštini Kosova predstaviće projekat "Nova Gračanica", stambeno naselje za oko 20 hiljada stanovnika. Projekat podrazumeva gradnju jednog potpuno novog grada, sa oko 20 hiljada stanovnika na 220 hektara zemlje, koji će biti realizovan u pet faza i koštati oko 600 miliona evra. Autor projekta je Ljuljzim Nidža. Prema pisanju prištinske štampe, novi grad bi trebalo da bude gradjen u pet faza po evropskim standardima, počevši od infrastrukture, pa preko glavnih stambenih objekata, do kulturnih i sportskih objekata.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018