Vesti

KIPRED: Kosovske vlasti da pokažu poštovanje prema srpskoj zajednici

Kosovske vlasti bi u svojim političkim izjavama trebalo jasno da stavljaju do znanja da kosovski Srbi predstavljaju sastavni deo društva, da Kosovo pripada svim njegovim građanima i da imaju budućnost na Kosovu, navodi se u preporukama Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike (KIPRED) koji je danas predstavljen u Medija Centru u Čaglavici ". Kosovski institut za istraživanje i razvoj politike navodi da bi "vlasti u Prištini trebalo da pokažu potpuno poštovanje prema politici dvojezičnosti u službenoj komunikaciji, u okviru Vlade kada komuniciraju sa ministrima iz zajednice kosovskih Srba i sa građanima iz redova srpske zajednice". U izveštaju se navodi da predsednik Kosova treba da prilagodi svoju retoriku i radnje, a pored toga, trebalo bi hitno da uspostavi Konsultativni savet za zajednice (KSZ), i da pridoda suštinski značaj ovom organu u izgradnji multietničkog Kosova. Kosovski institut za istraživanje i razvoj ističe da se nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine, “nova zemlja” suočava sa određenim brojem izazova, ističući da je jedno od najbolnijih pitanja postupanje prema zajednici kosovskih Srba. “Premijer Kosova, bi po preporukama KIPRED-a trebalo da ojača svoje vođstvo, kao što je to bio slučaj tokom nezavisnosti, i da ga proširi sa ličnog, na vođstvo na nivou vlade. Premijer bi odmah trebalo da uspostavi Kancelariju za pitanja zajednica (KPZ) u okviru kancelarije premijera u konsultaciji i koordinaciji sa Ministarstvom za povratak i zajednice i rukovodstvom Samostalne liberalne stranke, kako bi se osiguralo da srpska zajednica u potpunosti upravlja procesom poboljšavanja njihovog života na Kosovu”. Međunarodno prisustvo na Kosovu bi, prema njihovoj proceni, trebalo da stvori uslove i osigura potpunu primenu odredbi Sveobuhvatnog predloga o statusu, na celoj teritoriji Kosova i odmah preduzme mere imenovanja međunarodne opštinske administratore u srpskim opštinama u najkraćem mogućem roku kako bi se izbegao poremećaj u zakonskom i upravljačkom smislu, stvoren nakon organizovanja izbora 11. maja. “Hitno ponovo uspostaviti carinski režim na granici i sprečiti krijumčarenje u severnom delu Kosova, osigurati odgovarajuće funkcionisanje policijskog i pravosudnog sistema u severnom delu Kosova, uključujući raspoređivanje EULEX-a”. Takođe se navodi da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Kosovska policijska služba (KPS) treba da preduzmu dodatne mere predostrožnosti kako bi osigurali bezbednost srpskih naselja južno od reke Ibar, i kako bi pronašli rešenje za srpske pripadnike KPS-a koji su napustili radna mesta ili otpočinjanjem procesa regrutovanja novih srpskih policajaca do oktobra 2008. godine. Vlada Kosova, takođe bi trebalo da razradi strateško zbližavanje za osnaživanje kosovskih Srba u centralnom i južnom Kosovu kao politika orijentacija za dugoročnu uključenost srpske zajednice na Kosovu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018