Vesti

U Ranilugu održan protestni miting zbog izgradnje džamije u Berivojcu

Nadležni iz kosovskih i međunarodnih institucija i dalje ne uvažavaju stav srpske zajednice da je lokacija određena za izgradnju džamije u selu Berivojcu kod Kosovske Kamenice pogrešna. Zbog toga je više stotina meštana sela Ranilug, danas sa početkom u 12 časova održalo protestni miting. Boban Jeftić, predsednik opštine Kosovska Kamenica osudio je prekomernu upotrebu sile od strane Kosovske policijske službe kada je nekoliko ljudi pretučeno 26. juna ove godine u Berivojcu. “Tražimo da se prekine sa svakodnevnim pretnjama koje se upućuju meštanima srpske nacionalnosti. Zahtevamo od nadležnih da se pitanje izgradnje džamije na sadašnjoj lokaciji skine s dnevnog reda i vrati mir svim stanovnicima ovoga sela. Pozivamo predsednika Vlade i predsednika Republike Srbije da se oglase i maksimalno angažuju u rešavanju ovog problema”, naglasio je Jeftić. Predsednik opštine Kosovska Kamenica Boban Jeftić dodaje da je ovo još jedan vid pritiska da Srbi počnu da se iseljavaju. Na protestnom mitingu u Ranilugu, govorili su i predstavnici sela Berivojca Boža Stanojević i Mia Nikolić, sa porukom da neće dozvoliti nikakvu izgradnju džamije u srpskom delu sela Berivojca.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018