Vesti

Otežan rad poljoprivrednicima u srpskim sredinama na Kosovu

U organizaciji Centra za mir i toleranciju iz Prištine, u Medija centru u Čaglavici predstavljen je izveštaj sa Otvorenog foruma na temu „Bezbednost i uticaj na razvoj poljoprivrede u srpskim sredinama na Kosovu". Sveta Matić iz Beograda, saradnik Centra za mir i toleranciju, kazao je da je porez na imovinu jedan od uslova za rešavanje pravno imovinskih pitanja koji predstavlja problem poljoprivrednicima. On je dodao da 70 % poljoprivrednika u srpskim sredinama ne obrađuje svoju zemlju zbog nepristupačnosti imovini. Na današnjem predstavljanju izveštaja takođe je spomenut problem zastarele tehnike i nepostojanje sistema odbrane od elementarnih nepogoda, nepostojanje sistema za navodnjavanje i nedostupnost velikim tržištima. Sveta Matić je kazao da to dodatno doprinosi otežavanju procesa proizvodnje. “Sam proces proizvodnje je dosta otežan zbog nepostojanja adekvatnih poljoprivrednih apoteka gde bi se nabavljala sredstva za zaštitu semena i ostale neophodne stvari za obradu zemljišta”, kazao je on. Problemi sa kojima se poljoprivrednici suočavaju su mnogobrojni, kao što je između ostalog i krađa stoke, ocenio je Matić. “ Veliki procenat krađe stoke postoji još uvek u nekim srpskim sredinama a policija za sve ove godine nijedan slučaj nije rešila, odnosno nijedan počinitelj krivičnog dela nije uhvaćen”, kazao je on. Matić je kazao da na razvoj poljoprivrede, u srpskim sredinama centralnog Kosova, utiču i loša bezbednosna situacija što znači da veliki broj ljudi ne obrađuje svoju zemlju zbog straha. Organizovanjem zemljoradničkih zadruga i formiranjem asocijacije koja bi zastupala interese poljoprivrednika, se može uticati na većinu faktora koji negativno utiču na razvoj poljoprivrede, zaključak je izveštaja predstavljenog u Medija centru u Čaglavici.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018