Vesti

Otežan rad poljoprivrednicima u srpskim sredinama na Kosovu

U organizaciji Centra za mir i toleranciju iz Prištine, u Medija centru u Čaglavici predstavljen je izveštaj sa Otvorenog foruma na temu „Bezbednost i uticaj na razvoj poljoprivrede u srpskim sredinama na Kosovu". Sveta Matić iz Beograda, saradnik Centra za mir i toleranciju, kazao je da je porez na imovinu jedan od uslova za rešavanje pravno imovinskih pitanja koji predstavlja problem poljoprivrednicima. On je dodao da 70 % poljoprivrednika u srpskim sredinama ne obrađuje svoju zemlju zbog nepristupačnosti imovini. Na današnjem predstavljanju izveštaja takođe je spomenut problem zastarele tehnike i nepostojanje sistema odbrane od elementarnih nepogoda, nepostojanje sistema za navodnjavanje i nedostupnost velikim tržištima. Sveta Matić je kazao da to dodatno doprinosi otežavanju procesa proizvodnje. “Sam proces proizvodnje je dosta otežan zbog nepostojanja adekvatnih poljoprivrednih apoteka gde bi se nabavljala sredstva za zaštitu semena i ostale neophodne stvari za obradu zemljišta”, kazao je on. Problemi sa kojima se poljoprivrednici suočavaju su mnogobrojni, kao što je između ostalog i krađa stoke, ocenio je Matić. “ Veliki procenat krađe stoke postoji još uvek u nekim srpskim sredinama a policija za sve ove godine nijedan slučaj nije rešila, odnosno nijedan počinitelj krivičnog dela nije uhvaćen”, kazao je on. Matić je kazao da na razvoj poljoprivrede, u srpskim sredinama centralnog Kosova, utiču i loša bezbednosna situacija što znači da veliki broj ljudi ne obrađuje svoju zemlju zbog straha. Organizovanjem zemljoradničkih zadruga i formiranjem asocijacije koja bi zastupala interese poljoprivrednika, se može uticati na većinu faktora koji negativno utiču na razvoj poljoprivrede, zaključak je izveštaja predstavljenog u Medija centru u Čaglavici.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017