Vesti

UNMIK: L. Zanijer čeka poziv Vlade Srbije da otputuje u Beograd

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer čeka poziv da otputuje u Beograd i razgovara sa predstavnicima novoformirane Vlade Srbije, saopštili su danas predstavnici UNMIK-a u Prištini. To je pitanje vremena jer se čeka zvaničan poziv Beograda. „Lamberto Zanijer putuje u Beograd da bi razgovarao o praktičnim a ne statusnim pitanjima sa predstavnicima nove Vlade Srbije“, rekao je portparol UNMIK-a Rasel Giki na redovnoj konferenciji za novinare predstavnika međunarodne zajednice i policije. On je kazao da posao Zanijera nije da razgovara o statusnim već praktičnim pitanjima radi boljeg života svih zajednica na Kosovu. Giki kaže da je jučerašnja poseta šefa UNMIK-a severu Kosova jedan od načina upoznavanja situacije na terenu jer se sastao sa političkim predstavnici Srba i Albanaca. On je ponovio da stav UNMIK-a ostaje isti da ova međunarodna institucija ne priznaje lokalne izbore koji su po zakonima Republike Srbije održani na Kosovu 11-og maja. „UNMIK nije odobrio održavanje ovih izbora. Međutim, specijalni predstavnik se sastao sa nekima od izabranih predstavnika ali u svojstvu članova političkih partija kosovskih Srba kao bi stvorio sredinu u kojoj se problemi mogu rešavati“, rekao je Giki. Portparol KPS policije Veton Elljšani rekao je na istoj konferenciji za novinare da je postojanje ili nepostojanje paralenih struktura vlasti na Kosovu političko pitanje i da se kosovska policija u postojanje takvih institucija ne meša.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018