Vesti

Srbi sa KiM od nove Vlade očekuju očuvanje teritorijalnog integriteta

Politički predstavnici Srba na KiM izrazili su nadu da će prioritet buduće Vlade Srbije biti očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Oliver Ivanović, predstavnik G17 plus na Kosovu, izrazio je, u izjavi za KOSMA dnevnik, očekivanje da će nova Vlada Srbije imati mnogo pragmatičniji pristup koji će biti fokusiran na običnog čoveka. “Srbija će na Kosovu biti prisutna onoliko koliko bude ovde Srba. Ovi Srbi moraju imati stabilan i miran život, fizičku i pravnu bezbednost ali i ekonomsku perspektivu. Zato mislim da je u ovom trenutku ključno stvaranje ekonomske perspektive za preostale Srbe”, kazao je Ivanović. Predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković ocenio je da Srbi na KiM moraju biti oprezni jer sve dosadašnje Vlade, kako je rekao, su mnogo obećavale ali ništa se nije promenilo nabolje. “Vlada koja nema ozbiljnu strategiju, ona nema šansu. Nije dovoljno samo verbalno zalaganje da se Kosovo sačuva i da se uđe u EU. Koliko ima ozbiljnosti oko očuvanja KiM u sastavu Srbije? To odlično zvuči ali ne znam da li je u praksi ostvarljivo”, kazao je Trajković. Potpredsednica SNV-a centralnog Kosova Rada Trajković smatra da je pred Vladom Srbije težak posao jer u ovom trenutku, kako je rekla, status srpske države na prostoru Kosova nije artikulisan, institucije nisu našle legitimitet. “Očekujem da će Vlada brzom, efikasnom politikom naći modalitet kroz koji će moći da zaštiti legitimne interese države i da legalizuje srpsko pitanje na KiM, što će moći da uradi samo u saradnji sa bezbednosnim snagama KFOR-om i Međunarodnom zajednicom.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017