Vesti

S. Đurović: Zanijer priznao da prištinske institucije vrše pritisak da ne prizna srpske izbore

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer razgovarao je danas sa predstavnicima srpskih stranaka tokom prve posete severu Kosova od nedavnog stupanja na dužnost. Srđan Đurović, zamenik predsednika Opštine Zubin Potok, izjavio je KIM radiju da su politički predstavnici Srba sa severa Kosova, među kojima su bili i predsednici opština, preneli novom šefu UNMIK-a stav Srba o protivljenju dolaska misije EULEX-a u pokrajinu. “Ova misija je zadužena da sprovodi Ahtisarijev plan na terenu koji je u direktnoj suprotnosti sa našim stavovima. Razgovarali smo i o aktuelnim pitanjima kao što su rad carinske službe, sudstva i policije. U razgovoru sa Zanijerijem svi predstavnici Srba su se složili da je povratak Srba u KPS službu moguć ali samo pod komandom UNMIK-a”, rekao je Đurović. On kaže da je tokom sastanka sa Srbima šef UNMIK-a nastavio da zastupa svoj stav o neutralnosti. “Mi od njega tražimo poštovanje Rezolucije 1244 SB UN-a po svim principima, da radi posao za koji je plaćen i koji mu je poverio generalni sekretar Saveta Bezbednosti”. Zamenik predsednika opštine Zubin Potok kazao je KIM radiju da je poseta Zanijerija jedan vid priznanja lokalnih izbora koji su po zakonima Republike Srbije održani 11-og maja ove godine. “Gospodin Zanijer je, poštujući realnost na terenu, pogotovu na severu Kosova priznao da važe zakoni Republike Srbije u svim oblicima. Zanijer je rekao da ima veliki pritisak od prištinskih institucija da nas ne tretira kao legalne predstavnike. Imajući u vidu realnost na terenu nadamo se da će i UNMIK definitivno priznati rezultate ovih izbora”, kazao je Đurović. Od novog šefa UNMIK-a zatražen je, po rečima Đurovića, i konkretan plan za povratak 200 hiljada raseljenih Srba i drugih nealbanaca na Kosovo i Metohiju, kao i način povratka srpskih radnika EPS-a koji su 1999. godine proterani sa svojih radnih mesta. Sastanak šefa UNMIK-a sa političkim predstavnicima Srba održan je u zgradi Opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018