Vesti

Kakva su prava zajednica na Kosovu po Ahtisarijevom planu?

Plan Martija Ahtisarija za uređenja stanja na Kosovu i Metohiji bila je tema debate koja je danas održana u Čaglavici. Panel učesnici, član pregovaračkog tima Srbije Ranđel Nojkić i šef odeljenja za prava zajednica u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu, Rafael Nigel ukazali su da propusta u Ahtisarijavom planu ima ali da su za to podjednako krivi i Međunarodna zajednica kao i srpska i kosovska pregovaračka ekipa. “U pregovorima o statusu Kosova Beograd je propustio da na pravi način reši pitanje decentralizacije, ali to pitanje mora da se iskopa jer je zakopano”, smatra nekadašnji član pregovaračkog tima i predstavnik pokrajinskog odbora SPO-a Ranđel Nojkić. Prema njegovoj oceni za propuštenu priliku svu krivicu trebaju da nose i međunarodna zajednica i srpske i kosovske vlasti. “Svi su pokušali da taj problem stave ispod tepiha i nisu želeli na pravi način da se bave time. Na samom početku pregovora Ahtisari i Raon su vrlo jasno rekli i beogradskom i prištinskom pregovaračkom timu da se bave instrumentima zaštite i životnim pitanjima, a da pitanje statusa ostavimo za kraj pregovora. Da smo se veoma ozbiljno bavili time mi bi sada imali bolje rešenje u Ahtisarijevom planu. Sada, pod ovakvim uslovima mi imamo loše rešenje”, kazao je Nojkić danas u Medija centru u Čaglavici. Na debati pod sloganom “Prava zajednica po Ahtisarijevom planu" Nojkic je rekao da bi najava generalnog sekretara SB UN-a Ban KI Muna da prizna lokalne izbore na Kosovu predstavljala podelu pokrajine. “Ukoliko bi se lokalni izbori priznali na ovakav način na ovom prostoru, a da pri tom nemamo decentralizaciju i da ne postoji dokument koji to institucionalno definise, onda to vrlo jasno znači da će lokalni izbori i ono što će oni proizvesti, važiti samo na severu, ali ne i na ovim prostorima. Ne mogu se pod istu lupu stavljati ili izjednačavati problemi sa kojima se susreću Srbi severno od Ibra i oni koji se nalaze južno od reke Ibar”, naglasio je Ranđel Nojkić. Šef odeljenja za prava zajednica u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu, Rafael Nigel, je kazao da u Ahtisarijevom predlogu nisu uključena sva prava zajedica na Kosovu. On smatra da njegov predlog predstavlja obavezu za Vladu Kosova da se uzdrži od nasilne asimilacije. Takođe smatra da sve zajednice treba da sačuvaju svoj identitet ali isto tako treba da se integrišu u ovo društvo. “ Mi se nadamo da ćemo obezbediti okvir da oni Srbi koji žive ovde danas mogu ostati i živeti tu, održivo, na duži period, ali ne možemo predvideti budućnost. Svako može birati svoje mesto stanovanja”, rekao je Nigel učestvujući u debati “Prava zajednica po Ahtisarijevom planu" koja je danas održana u Medija centru u Čaglavici. Iako je bilo najavljeno potpredsednik Vlade Kosova, Hajredin Kući, danas nije došao na zakazanu debatu u Čaglavici.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017