Vesti

Kermabon i Sejdiju o misiji EULEX

Šef misije EULEX-a Iv De Kermabon i predsednik Kosova Fatmir Sejdiju pozitivno su danas ocenili odluku Ban Ki Muna o rekonfiguraciji UNMIK-a. Kermabon je, nakon zajedničkog sastanka sa Sejdijuom u Prištini, rekao da se razgovaralo o modalitetima rada EULEX-a, istakavši da će ova misija svoje izveštaje podnositi isključivo Briselu. “EULEX nije ovde da zameni UNMIK. To je potpuno drugačija misija. EULEX je ovde da pomogne kosovskim institucijama i on je pod veoma jasnim lancem komandovanja, a to je evropski lanac komandovanja. Mi izveštavamo države članice EU i gospodina Havijera Solanu kroz posebnu organizaciju u Briselu koja se bavi civilnim krizama“, rekao je Kermabon na konferenciji za novinare nakon razgovora sa kosovskim predsednikom. Saopšteno je da se intenzivno radi u pravcu širenja EULEX-a i na severnom delu Kosova. Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiju, priznao je da postoje određeni problemi u raspoređivanju EULEX misije na Kosovu. „ Postoje određeni problemi a to su uspostavljanje institucija Kosova na celoj teritoriji. To su praktični problemi i mi verujemo da uz međunarodnu pomoć i podršku možemo da ostvarimo napredak i da kroz neko razumno vreme uspostavimo kosovske institucije i zakone na celoj teritoriji Kosova, “ rekao je Sejdiju. Kermabon i Sejdiju očekuju da će do jeseni misija EULEX-a biti raspoređena na celoj teritoriji Kosova.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018