Vesti

Kermabon i Sejdiju o misiji EULEX

Šef misije EULEX-a Iv De Kermabon i predsednik Kosova Fatmir Sejdiju pozitivno su danas ocenili odluku Ban Ki Muna o rekonfiguraciji UNMIK-a. Kermabon je, nakon zajedničkog sastanka sa Sejdijuom u Prištini, rekao da se razgovaralo o modalitetima rada EULEX-a, istakavši da će ova misija svoje izveštaje podnositi isključivo Briselu. “EULEX nije ovde da zameni UNMIK. To je potpuno drugačija misija. EULEX je ovde da pomogne kosovskim institucijama i on je pod veoma jasnim lancem komandovanja, a to je evropski lanac komandovanja. Mi izveštavamo države članice EU i gospodina Havijera Solanu kroz posebnu organizaciju u Briselu koja se bavi civilnim krizama“, rekao je Kermabon na konferenciji za novinare nakon razgovora sa kosovskim predsednikom. Saopšteno je da se intenzivno radi u pravcu širenja EULEX-a i na severnom delu Kosova. Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiju, priznao je da postoje određeni problemi u raspoređivanju EULEX misije na Kosovu. „ Postoje određeni problemi a to su uspostavljanje institucija Kosova na celoj teritoriji. To su praktični problemi i mi verujemo da uz međunarodnu pomoć i podršku možemo da ostvarimo napredak i da kroz neko razumno vreme uspostavimo kosovske institucije i zakone na celoj teritoriji Kosova, “ rekao je Sejdiju. Kermabon i Sejdiju očekuju da će do jeseni misija EULEX-a biti raspoređena na celoj teritoriji Kosova.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017