Vesti

Koncertom trubača u Dobrotinu završena “Nedelja kulture”

Svečanošću u Dobrotinu, koncertom trubača iz Guče, nastupom folkloraša i izvođača izvorne pesme, sinoć je završen program "Nedelje kulture" na Kosovu i Metohiji. “Nedelja kulture”, koja je u protekloj sedmici održana u šest srpskih sredina, Dobrotinu, Lapljem Selu, Gračanici, Šilovu, Velikoj Hoči i Goraždevcu u organizaciji Akademije za razvoj obrazovanja, završena je sinoć manifestacijama na centralnom Kosovu i u Metohiji. U Velikoj Hoči glumci “Geto” teatra, amaterskog dramskog pozorista iz Laplje Sela izveli su poslednji put u ovoj “Nedelji kulture” komediju “Avalskim drumom ka Lovćenu”, reditelja Zorana B. Ristića, u kojoj su glavni akteri članovi jedne srpske i jedne crnogorske porodice. Izvođenje komedije pratilo je nekoliko stotina meštana Velike Hoče i Orahovca. Pred oko tri stotine posetilaca iz Metohije, u Goraždevcu je još jednom predstavljen program Udruženja poslovnih žena “Avenija” iz Lapljeg Sela. Članice ove organizacije prikazale su odeću i rukotvorine koje su u radionici proizvele u prethodna četiri meseca, nakon čega je usledila i prezentacija srpske hrane sa područja Kosova i Metohije. Program “Nedelje kulture” završen je svečanošću”, koncertom trubača, nastupom folkloraša i izvođača izvorne pesme na bini ispred dobrotinskog Doma kulture. Pred više od tri stotine posetilaca iz lipljanske opštine najpre se predstavio trubački orkestar “Etno art Koštunići” iz Guče pod vođstvom Marka Trnavca, a potom je KUD “Dobrotin” izveo koreografiju šumadijskih igara. I pored kratkog prekida programa zbog pljuska koji je zahvatio Dobrotin, okupljeni su uz zvuke trube nastavili druženje u sali Doma kulture do kasno u noć. Na dvadesetak kulturnih i sportskih aktivnosti, koliko ih je organizovano u „Nedelji kulture“, od 30. juna do 04. jula, učestvovalo je i okupilo se više od 4000 ljudi. Posebno interesovanje za manifestaciju imala je mlada populacija što je i bio cilj Akademije za obrazovni razvoj koji ju je organizovao i USAID-a koji je bio pokrovitelj ovih kulturnih dešavanja.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017