Vesti

J. Krasnići: Srpska skupština je nelegalna institucija

Srpska skupština Kosova i Metohije je institucija koja je proistekla iz izbora koji nisu priznati od strane međunarodnih institucija i ona je stoga nelegalna, izjavio je danas predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnićci. “Svi izbori koji se organizuju izvan Ustava bez nadgledanja od strane međunarodnih institucija na Kosovu su nevažeći i nelegalni i nelegalne su sve strukture koje su osnovane na osnovu rezultata takvih izbora. Mi kao skupština tražićemo od izvršnih vlasti da ispune svoje obaveze u skladu sa Ustavom koji je na snazi”, kazao je Krasnići. On je kazao da Srbima nije u interesu da svoj politički i javni život organizuju van kosovskih institucija. “Mislimo da je najbolja ponuda od strane međunarodne zajednice i kosovskih institucija za građane Kosova srpske nacionalnosti Ahtisarijev plan i kosovski Ustav. Ne verujemo da je u interesu građana srpske nacionalnosti da njihov politički i javni život organizuju van kosovskih institucija. Želimo da Srbi, građani Kosova shvate novu realnost koja je stvorena na Kosovu i da koriste prava i slobode koje im garantuje novi Ustav Kosova”, kazao je Krasnići.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018