Vesti

Na Kosovu je najveća stopa smrtnosti dece u Evropi

Kosovo je prema podacima iz 2005. godine region sa najvećom stopom smrtnosti dece i majki u Evropi i sa najvećom stopom zaraznih bolesti, saopšteno je danas na prezentaciji "Monitora Razvojnih Ciljeva Mileniuma" koji je predstavio Kosovoski tim Ujedinjenih Nacija u saradnji sa Skupštinom Kosova. Koordinator Ujedinjenih nacija za razvoj Frode Mauring je kazao da od 1.000 novorođenih beba umre 45, da je zabeležena najveća smrtnost majki, na svakih 100.000 porodilja umre 12 i najveća stopa preovlađivanja zaraznih bolesti, na svakih 100.000, 52 je zaraženo tuberkulozom. Mauring je kazao da treba ojačati saradnju sa drugim zemljama da bi se građanskom društvu olakšalo da se angažuje na pitanjima razvoja kako bi Kosovo uhvatilo korak sa regionalnim trendovima razvoja. “Drago mi je da su kosovske institucije odlučile da iskoriste mogucnost i pridruže se svetskoj zajednici u prihvatanju ovih ciljeva da bi siromaštvo postalo istorija. Skupština igra ključnu ulogu u popločavanju puta održivom razvoju u pogledu oblikovanja odgovarajućih zakona i razmatranja budzetskih odredbi i prioriteta”, kazao je Mauring. Deklaracija za milenijumske razvojne objektive čije usvajanje je danas najavio i predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići ima za cilj da realizuje smanjenje siromaštva, ravnopravnost polova, poboljšanje obrazovnog sistema, suzbijanje zaraznih bolesti, smanjenje smrtnosti dece i sl. “Uz pomoć i saradnju međunarodnih institucija Skupština Kosova će se angažovati za podizanje kvaliteta života za sve građane Kosova bez ikakve razlike. Daćemo naš doprinos u suprostavljanju zajedničkom neprijatelju - siromaštvu i posledicama koje su rezultat nedostatka ekonomskog i ljudskog razvoja”, kazao je Krasnići. Institucijama Kosova, Mauring je obećao dalju podršku Tima Ujedinjenih nacija na putu postizanja milenijumskih ciljeva razvoja.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017