Vesti

OEBS: Pravosudni sistem na Kosovu nije uspeo da odgovori na slučajeve iz marta 2004. god

U izveštaju pod nazivom ”Četiri godine kasnije” koji je danas predstavio OEBS, a koji obuhvata pregled predmeta u vezi sa martovskim neredima 2004. godine u krivičnom pravosudnom sistemu Kosova zaključuje se da pravosudni sistem na Kosovu nije uspeo da odgovori na slučajeve iz marta 2004. u nekoliko oblasti. Izveštaj naglašava zakonske obaveze sudija, tužilaca i policije i daje preporuke za poboljšanje. Sef Misije OEBS, ambasador Tim Guldiman je kazao da je izveštaj urađen na osnovu 73 slučaja. Kao najveće nedostatke pravnog sistema Guldiman navodi nedovoljnu zaštitu svedoka, neredovno pojavljivanje pred sudom, nedostatak pravnih lekova u pojedinim slučajevima, kao i neprimerene kazne. “Mi smo u ovom izveštaju podvukli neke ključne probleme, videli smo da se svedoci nisu pojavljivali na sudovima, ili da nisu bili dovoljno zaštićeni. To su nedostaci koji uopšte važe za celokupni pravosudni sistem ovde, ne samo za događaje od 17. marta 2004. Primetili smo i da tužioci ne optužuju moguće počinioce prema odgovarajućem delu, videli smo da dolazi do odlaganja rešavanja slučajeva i izrečene kazne često nisu u skladu sa težinom počinjenog dela, a postoje i slučajevi sa nemogućnošću traženja pravnog leka, ” kazao je Guldiman. Guldiman je kazao da je u izveštaju navedeno i to da je od velikog broja učesnika u martovskim događajima do sada optuženo samo oko 400 lica. Predstavnik Vrhovnog Suda Kosova, Zait Đemajlji je kazao da ukoliko je motiv ktrivičnog dela etnička mržnja to treba pri izricanju kazne posmatrati kao otežavajuću okolnost. On je dodao da su kosovski sudovi opterećeni velikim brojem zaostalih slučajeva i to da se svi procesi odvijaju sporije zbog nedostatka sudija. U izveštaju je napomenuto da je OEBS imao u vidu činjenicu da je kosovski pravosudni sistem još uvek u razvoju i nije bio suviše kritičan, jer su uzeli u obzir i činjenicu da se radi o konfliktnom periodu, gde je u takvim situacijama svuda u svetu sudovima otežan rad.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017