Vesti

“Nedelja kulture“ na KiM nastavljena projekcijom filmova, pozorišnom predstavom i igrama bez granic

U okviru manifestacije “Nedelja kulture” koja se od ponedeljka uporedo održava u šest različitih sredina na Kosovu i Metohiji juče su, pred oko hiljadu ljudi, na bazenu „Hacijenda“ u Gračanici održane „Igre bez granica“. Po rečima Ivana Nikolića, koordinatora jučerašnje manifestacije učestvovalo oko 20 ekipa, a takmicari su se nadmetali u pet različitih disciplina: plivanju, ronjenju, odbojci, vaterpolu, a na kraju je organizovana i trka čamcima. Ovaj događaj privukao je veliku pažnju meštana Gračanice i njene okoline jer je, po rečima Nikolića, na bazenu u Gračanici juče zabeležen rekordan broj posetilaca, blizu hiljadu, među kojima je bilo i 20 takmičarskih ekipa sa oko stotinu takmičara. Organizovanje „Igara bez granica“ predstavljaju, po rečima organizatora, veliki podstrek mladim ljudima ovog regiona da se afirmišu i pokažu svoj talenat i sposobnosti. Glumci “Geto teatra” trećeg dana “Nedelje kulture” izveli su u Domu kulture u Lapljem Selu komediju “Avalskim drumom ka Lovćenu” pred oko dve stotine meštana. Ova komedija je prema rečima reditelja Zorana B. Ristića, je priča u kojoj su na komičan način prikazane sličnosti srpske i crnogorske porodice. U večernjim satima u dvoristu škole u Velikoj Hoči, nedaleko od Orahovca, više od tri stotine gledalaca bilo je u prilici da vidi tri dokumentarna filma koja su autori “Link” produkcije snimili u tom metohijskom kraju. Kako je za KIM radio rekao autor filmova Zarko Joksimović, Hočance nije sprečila ni kiša da pogledaju ove filmove. “Projekcija je bila na zidu škole umesto na bioskopskom platnu što je posebno privuklo pažnju meštana. Projektovali smo tri filma snimljena u Velikoj Hoči, Božićnu nostalgiju, zatim dokumentarno etnoloski zapis o proslavi Uskrsa i treću priču posvećenu starim zanatima i običajima kao i pesmama tog kraja”. Nedelja kulture, koju pod pokroviteljstvom USAID-a organizuje NVO “Akademija za razvoj obrazovanja” nastavlja se i sutra pozorišnom predstavom u Velikoj Hoči, izložbom ručnih radova i modnom revijom u Goraždevcu, a u večernjim časovima u Dobrotinu biće održan koncert trubača iz Guče.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018