Vesti

Ministar inostranih poslova Danske: Paralelne institucije na Kosovu, ne smeju da postoje

Ministar inostranih poslova Danske, Per Stig Moler sastao se danas u Prištini sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerijem. Ovaj sastanak je bio zatvoren za javnost, a Moler se nakon njega, u zgradi Vlade sreo i sa premijerom Kosova, Hašimom Tačijem. “Paralelne institucije ne smeju postojati. Moramo imati isti zakon na celom Kosovu, a podela ili meke podele nisu prihvatljive”, jedna je od prvih poruka koju je uputio ministar inostranih poslova Danske nakon sastanka sa premijerom Kosova. Per Stig Moler je zatim dodao da postoji Ahtisarijev plan, koji srpskoj zajednici omogućava očuvanje srpske kulture, jezika i tradicije. On je izrazio zadovoljstvo što se proces proglašenja nezavisnosti Kosova završio mirno, naglasivši da je to pokazatelj da se stanje u ovom delu Evrope, tj. u zemljama zapadnog Balkana smiruje. “ Prošlost je prošlost, moramo nastaviti dalje i zaboraviti konflikte koji su ovde postojali, da bismo imali bolje trgovinske veze, kao i bolje veze medju zemljama Evropske unije. Tada ćemo ovde imati mirnu i prosperitetnu regiju, kakvu svi želimo”, rekao je Moler. Premijer Kosova, Hašim Tači je i ovom prilikom ponovio stav da je teritorijalni integritet Kosova medjunarodno priznat i garantovan, kao i da je bilo kakav pokušaj odvajanja dela teritorije Kosova osudjen na propast. “Neće uspeti nikakvi pokušaji da se uspostave paralelene institucije i veštačke strukture koje podgreva Beograd”, istakao je Tači, aludirajuci na problem severnog dela Kosova. “ Kosovo će funkcionisati kao jedinstvena Republika koja uživa punu međunarodnu podršku i gde će biti uspostavljeno multietničko drustvo”, tvrdi Tači. Medjutim premijer Republike Kosovo izbegao je da odgovori na pitanje novinara kada ce posetiti severni deo Kosova.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017