Vesti

Zbog nestanka vode stanovništvo na centralnom Kosovu ugroženo. Najteže u Čaglavici

Na centralnom Kosovu, gde prema proceni živi oko 30 hiljada Srba, na snazi su višednevne redukcije vode što izaziva velike probleme. Najugroženiji su meštani Čaglavice, Lapljeg Sela i Novog Badovca u opštini Priština i srpske sredine u opštini Kosovo Polje, saznaje KIM radio. Prema rečima nadležnih iz Vodovoda smanjen nivo Batlavskog i Gračaničkog jezera kao i nenamensko trošenje glavni su razlozi zbog, kako je rečeno, redovnih letnjih isključenja vode. Ljubiša Stojanović, direktor Vodovoda Priština sa sedištem u Gračanici, kazao je KIM radiju da je nestašica pijaće vode samo jedan od problema na prostoru Kosova i Metohije jer je proizvodnja vode mala a potrošnja velika. “Mi iz Vodova u Gračanici niti možemo da utičemo niti možemo da rešavamo ovaj problem. O svemu je obaveštemo Ministasrtsvo za Kosovo I Metohiju koje bi taj problem trebalo da reši na nekom višem nivou. Elektrokorporacija iz Prištine, sprovodi inspekcijske kontrole i određuje prioritete u isključivanju. Tako da mi tu ne možemo da uradimo ništa”, rekao je Stojanović. On kaže da radnici Vodovoda u Gračanici nemaju nikakvu saradnju sa privremenim kosovskim institucijama. Kako KIM radio saznaje u većini mesta na centralnom Kosovu na snazi su isključenja vode po režimu jedan dan sa vodom jedan dan bez vode zbog visokih temperatura i čestih nestanaka struje. Najuropženije je stanovništvo Čaglavice koje vodu nema 24 časa u kontinuitetu dok se voda isključuje i u večernjim satima u sledećem danu u kome bi prema planskom isključenju vode trebalo da bude. Dodatni problem u Čaglavici, gde živi i tridesetak albanskih porodica, nastaje i zbog nerešenog pitanja kanalizacione mreže što izaziva bojazan od pojave zaraznih bolesti. Po rečima lekara iz bolnice u Gračanici poslednjih dana primljeno je nekoliko dece iz Čaglavice sa stomatitisom (zapaljenje oralne sluzokože), a nedostatak vode stvara velike probleme u radu Interne i Dečije klinike “Kralj Milutin, službe Hitne pomoći i Domu zdravlja u Lapljem Selu. Slična situacija je i u srpskim sredinama opštine Kosovo Polje koja se vodom snabdevaju iz bunara u Kuzminu a ništa bolja situacija nije ni u Novom Badovcu. Izuzetak, bar delimično, predstavlja Gračanica, gde se voda isključuje samo u večernjim satima. Inspekcijske kontrole Vodovoda u poslednjih nekoliko dana obilaze srpske sredine na centralnom Kosovu i domaćinstvima koja vodu koriste za zalivanje bašte naplaćuju kazne u iznosu od 10 do 15 hiljada dinara, saznaje KIM radio. Lokalni prodavci uvećali su cene flaširane vode a cisterne sa vodom ne dolaze. Ukoliko se problem sa vodosnabdevanjem uskoro ne reši ili se redukcije ne smanje opstanak srpskog stanovništva na centralnom Kosovu biće doveden u pitanje.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018