Vesti

OEBS: Stanovnici Kosova najviše veruju KFOR-u

Većina ispitanika na Kosovu rekla je, u istraživanju koje je OEBS sproveo krajem prošle godine, da najviše veruje KFOR-u, zatim Kosovskoj policijskoj službi, pa Kosovskom zaštitnom korpusu, a da najmanje poverenja ima u pravosudne institucije u Pokrajini, objavljeno je danas u Prištini. Anketa koja je urađena dok su trajali pregovori o statusu Kosova i Metohije je pokazala da 48 % ispitanih smatra da je opasnost na srednjem nivou, 19% da je nivo opasnosti nizak, dok je 18 ispitanih verovalo da postoji visok stepen opasnosti u Pokrajini. Skoro polovina ispitanika smatrala je tadašnje pregovore o statusu kao prvu rizičnu situaciju, dok je 9 % smatralo da socijalno ekonomski status ljudi može uticati na potencijalnu opasnost. Postojanje ilegalnih naoružanih grupa samo je 8% ispitanika istaklo kao glavni problem za zabrinutost. Korupcija bi prema mišljenju 5% anketiranih mogla da dovede do destabilizacije bezbednosne situacije na Kosovu pa su rad pravosudnih organa ocenili kao najlošiji. Neki učesnici su rekli da UNMIK administracija nije uspela da uspostavi jak pravosudni system. Prilikom sprovođenja ovog OEBS-ovog istraživanja zaključeno je da Albanci koji žive u severnom delu Kosovske Mitrovice nisu zadovoljni bezbednosnom situacijom, iako je tamo postavljen 24-časovni kontrolni punkt policije i KFOR-a. S druge strane, Srbi koji žive u Gračanici najviše strahuju zbog zapostavljanja od strane bezbednosnih mehanizama. Takođe su istakli sumnju u kvalitete, profesionalizam i poštovanje pravila o ponašanju službi javne bezbednosti, pre svega KPS-a. Prema njihovom mišljenu pripadnici KPS-a su nesposobni i neefektivni u borbi protiv organizovanog kriminala. OEBS-ova anketa pod nazivom “Procena poverenja” sprovedena je u novembru i decembru 2007. godine, a u njoj je u učestvovalo 1. 900 stanovnika Kosova i Metohije različitih godina, polova, stepena obrazovanja i socijalnog statusa u gradskoj i seoskoj sredini.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017