Vesti

Izabrano opštinsko rukovodstvo skupština opština Priština i Obilić

U sredinama gde Srbi na Kosovu i Metohiji žive u većem broju, nastavljeno je formiranje opštinskih vlasti prema rezultatima izbora održanih po zakonima Republike Srbije 11. maja. Tokom prepodneva izabrani su čelnici opštinskih organa u Obiliću, a kasnije popodne u Gračanici i opštine Priština. Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Pristine koja je održana u zgradi “Voćara”, u pres centru u Gračanici, odbornici SRS i grupe građana Vidovdan, izabrali su opštinsko rukovodstvo. Komisija je konstatovala i verifikovala mandate 27 odbornika. Nakon tajnog glasanja odbornika SRS i grupe građana Vidovdan, za predsednika skupštine grada Prištine izabran je Radovan Ničić, a za njegovog zamenika, odnosno potpredsednika tog tela Dragoslav Marinković. Za sekretara skupštine grada Prištine imenovan je Nebojša Boričić, diplomirani pravnik. Na prvoj redovnoj sednici koja je održana istog dana, za predsednika opštine imenovan je Dragutin Perić, dok je za njegovog zamenika izabran Jovica Dešić. Za članove opštinskog veća imenovani su Ljubiša Krstić, Snežana Mitrović, Negovan Perić, Danilo Kostić i Vidak Ristović. Najstariji odbornik u Skupštini grada Prištine Ljiljana Savić, koja je predhodno zakazala konstitutivnu sednicu skupštine opštine Priština, na njoj nije prisustvovala jer kako kaže, nisu ispunjeni određeni zakonski uslovi. “Smatram da nisu ispunjeni određeni zakonski uslovi koji bi omogućili da sednica bude održana danas”, ocenila je Ljiljana i dodala da je bilo u planu da se konstitutivna sednica zakaže za par dana. Za Vidovdan je predviđeno održavanje srpske skupštine Kosova i Metohije u koju će ući delegati iz svih skupština opština u Pokrajini formiranih nakon majskih lokalnih izbora. Veliki problem u radu ovih opština predstavljaće njihovo nepriznavanje od strane UNMIK-a.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018