Vesti

Vozilo "Velefarma" mesec dana na carini u K. Mitrovici

Vozilo “Velefarma”, prazan kamion u vlasništvu Doma zdravlja u Gračanici zadržano je mesec dana na carinskom terminalu u jižnom delu Kosovske Mitrovice. Direktor Doma zdravlja Rada Trajković istakla je u saopštenju dostavljenom KIM radiju da je vozilo potpuno ispravno i da je ono bez ikakvog razloga, prekršaja i pravnog osnova zadržano u Kosovskoj Mitrovici radi šikaniranja i onemogućavanja snabdevanja srpskih zdravstvenih ustanova lekovima i drugim medicinskim sredstvima. “Srpsko i drugo nealbansko stanovništvo izražava duboku zabrinutost i oštar protest zbog neprofesionalnog ponašanja i carinskih službenika koji se ponašaju ucenjivački i ugrožavaju ljudska prava Srba i drugih nealbanaca bez ikakvog pravnog osnova, navodi dr Rada Trajković u saopštenju. Dalje se navodi da su lekari zdravstvenih ustanova u srpskim sredinama, zbog zadržavanja vozila na carini, primorani da vozila za hitnu medicinsku pomoć, koriste za prevoz lekova čime je otažana zdravstvena zaštita najugroženijeg dela stanovništva. U saopštenju je zatraženo da se poštuju osnovna ljudska prava. ”Tražimo pravo na upotrebu svog jezika, pravo na zdravlje, pravo na život, pravo na slobodu kretanja i oštro protestvujemo protiv postupaka carinskih službenika i protiv diskriminacije prava Srba i drugih nealbanaca”.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018