Vesti

A. Ivanko:Plan o rekonfiguraciji UNMIK-a u narednih nekoliko dana

U UNMIK-u očekuju da će plan o rekonfiguraciji ove misije stići u narednih nekoliko dana, rečeno je danas u Prištini na konferenciji za novinare i naglašeno da će šef UNMIK-a do kraja nedelje doneti odluku o produžetku mandata predsednicima pet opština na Kosovu. “Planom predloga budzeta za 2009. godinu UNMIK-u je dozvoljeno da sačuva samo 30% slobodnih radnih mesta na Kosovu”, rekao je portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko ne želeći da iznosi tačan broj UNMIK-ovog osoblja posle rekonfiguracije nakon 15-og juna. “Kako će se UNMIK rekonfigurisati to zavisi od upustva koja će stići iz Njujorka”, rekao je Ivanko. Govoreći o formirnju srpskih skupština opština na Kosovu posle održanih lokalnih izbora Ivanko je ponovio da UNMIK te organe vlasti ne priznaje. “Formiranje opštinskih skupština na Kosovu na osnovu rezultata lokalnih izbora održanih 11-og maja za UNMIK ostaje nezakoniti akt i to je naš stav pošto su i lokalni izbori bili nelegalni. Jedine institucije koje smatramo legitimnim su one imenovane od strane Joakima Rikera. Njihovi mandati ističu 18-og juna tako da će šef UNMIK-a do kraja nedelje doneti odluku o tome kako će se to pitanje rešiti”, rekao je Aleksandar Ivanko. Portparol KFOR-a, Žan Lok Kotar, je govoreći o istoj temi naglasio da je mandat KFOR-a na Kosovu da obezbedi mir i sigurnost. Na pitanje novinara iz redova albanske zajedice -Da li će KFOR intervenisati i sprečiti postojanje paralelnih struktura posle 15-og juna, nakon proglašenja Ustava Kosova, Žan Lok Kotar je rekao da je KFOR daleko od takvog plana. ” Pre stupanja u bilo kakvu akciju, KFOR razmatra da li je došlo do kršenja bezbednosnih rizika. U ovom trnutku KFOR je daleko od takvog plana”, rekao je on na konferenciji za novinare u Prištini.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018