Vesti

Nagrada za novinarsku hrabrost Milan Pantić Darku Dimitrijeviću i Dragani Zečević

Sedma po redu nagrada za novinarsku hrabrost koja se dodeljuje u spomen na ubijenog novinara Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića dodeljena je ravnopravno novinarki Večernjih novosti iz Kuršumlije Dragani Zečević i uredniku Radio Goraždevca kod Peći Darku Dimitrijeviću. Dragana Zečević je svakodnevnim izveštavanjem sa Kosova, posebno u kriznim situacijama dokazala da za hrabrog novinara nema granica i prepreka. Darko Dimitrijević, usamljeni borac za informaciju i istinu o životu u srpskim enklavama proteklih godina bio je na udaru svih koji pokušavaju da se sakriju od javnosti. Zahvaljujući Darku Dimitrijeviću, žitelji srpskih enklava, ali i mediji širom Srbije, nisu uskraćeni za informacije iz Metohije gde žive malobrojni povratnici. Nagradu dodeljuje žiri koji čine predstavnici Večernjih novosti, jagodinskog Novog puta i književnog kluba Đura Jakšić, kao i predstavnici UNS-a i NUNS-a. Ove godine žiri je bio u u sastavu Momčilo Popović, Bata Vujić, Nino Brajović i Nadežda Gaće. Predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović je u izjavi KIM radiju kazao da je žiri doneo jednoglasnu odluku da Dragani i Darku dodeli nagradu Milan Pantić pri tom ceneći veliki doprinos za informisanje srpske javnosti o događajima na Kosovu. “Žiri je procenio da je ono što radi Darko Dimitrijević zaista profesionalna hrabrost imajući u vidu da među onima koji sakrivaju informacije od javnosti nije samo KPS, nije samo KFOR i UNMIK nego i srpski funkcioneri koji upravljaju enklavama na Kosovu i Metohiji”, kazao je Brajović. Nagrade Milan Pantić biće uručene u sredu, 11. juna u Jagodini, na dan kada je pre 7 godina pred kućnim pragom ubijen poznati jagodinski novinar.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018