Vesti

Troje Srba strahuje da se vrati u Dečane zbog demonstracija veterana OVK

Troje srpskih povratnika u Dečane koji su trenutno u centraloj Srbiji u poseti svojim porodicama, odlučilo je da se do smirivanja situacije, koja je nastala zbog odluke šefa UNMIK-a da se manastiru vrati uzurpirana imovina, ne vraća u grad zbog bezbednosti, saznaje KIM radio. Kako je za naš program potvrdila Milanka Popović, povratnik u ovaj metohijski grad, glavni razlog je strah od najavljenih demonstracija veterana OVK. “Mi bi trebali da se vratimo u subotu, ali imamo informaciju da stanje tamo nije bezbedno jer postoje neke komplikacije oko vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani. Milanka je kazala da su u centralnu Srbiju otišli pre najavljenih demonstracija ali da kada su preko medija saznali za njih odlučili da se ne vraćaju dok se situcija ne poboljša. „Ne mogu da lažem da mi je neko pretio jer se sve to desilo nakon što smo otišli, ali kada sam čula na televiziji da trebaju da se održe demonstracije zbog tog zemljišta i da je u kanceliariji u Decanima napadnut UNMIK, odlučili smo da se ne vraćamo dok se sve to ne smiri“, kaže Milanka. Kosovski mediji su preneli, pozivajući se na izvore u UNMIK-u da su povratnici napustili Dečane zbog demonstracija koje će danas biti organizovane povodom zahteva šefa UNMIK-a da opštinska uprava vrati imanje manastiru Visoki Dečani. U kosovskoj policiji, međutim kažu da nemaju podatak da će danas biti organizovane demonstracije veterana OVK niti da su sprski povratnici zbog toga napustili grad. “Nemam informaciju da su građani srpske nacionalnosti napustili Dečane, a što se tiče protesta oni su bili najavljeni još pre neki dan pa se nisu održali. Nema određenog datuma kada bi se oni mogli organizovati. Mi nemamo informaciju da danas trebaju da se održe, ja sam proverio”, kaže Anvi Đavukaj portparol KPS-a za region Peći. Podsetimo, veterani OVK su pre dva dana takođe trebali da odže demonstracije povodom zahteva šefa UNMIK-a Joakima Rikera da opštinske vlasti vrate uzurpiranu imovinu manastiru, ali su odustali. Istoga dana održana je vanredna sednica SO Dečani na kojoj je odlučeno da se ne ispuni zahtev Rikera jer opštinske vlasti a ni veterani OVK ne priznaju misiju UNMIK. Vođa veterana Oslobodilačke vojske Kosova Abdulj Muškoljaj fizički je pre dva dana pretio Patriku Buseu predstavniku UNMIK-a u Dečanima nakon što je sa četvoricom telohranitelja upao u njegovu kancelariju.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018