Vesti

M. A Novicki nadležan za slučajeve kršenja ljudskih prava od strane UNMIK-a

Bivši ombudsman na Kosovu Marek Antoni Novicki odnedavno je postao šef Komisije nadležne za slučajeve kršenja ljudskih prava koje je na Kosovu od 25. aprila 2005 godine počinila misija UNMIK. Ova tročlana nezavisna komisija je vansudski organ kome se podnose žalbe. Komisija radi pri UNMIK-u i njene članove je imenovao specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a, a njihovo imenovanje je overio predsednik Suda za ljudska prava u Strazburu. Šef komisije Marek Antoni Novicki je u intervjuu za KIM radio kazao da ova komisija ima zadatak da se bavi prijemom slučajeva od strane pojedinaca koji smatraju da je došlo do povrede njihovih ljudskih prava. „Ova komisija razmatra te slučajeve sa tačke gledišta, da li je bilo povreda ljudskih prava, dakle, Evropske konvencije o ljudskim pravima i sličnih zakonskih akata koje se odnose na ljudska prava. Ovde se govori o slučajevima u kojima je navodno UNMIK bio uključen“, kazao je Novicki. On navodi da osoba koja smatra da je od strane UNMIK-a došlo do povrede njegovih ljudskih prava treba da navede činjenice koje da su dovele do povrede. Marek Antoni Novicki kaže da slučajevi neće biti prihvaćeni od strane savetodavne komisije za ljudska prava ako ne postoje određeni uslovi koji se moraju ispuniti kako bi Komisija razmotrila slučaj. „Slučaj ne može biti prihvaćen ako se odnosi na činjenice ili odluke koje su se dogodile pre 23. aprila 2005 godine. Slučaj mora biti podnesen savetodavnoj komisiji za ljudska prava, najkasnije u roku od 6 meseci od dana donošennja konačne odluke od strane UNMIk-a ili drugog nadležnog tela koje se bavilo pitanjem tog slučaja. Svi pravni lekovi koji se odnose na taj slučaj, u kosovskom kontekstu moraju biti iscrpljeni“. To prema njegovim rečima znači da savetodavna komisija za ljudska prava ne može da zamenjuje institucije kao što su Opštinski sud ili Specijalna komora Ustavnog suda Kosova.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018