Vesti

Uprava manastira izražava protest zbog odluke SO Dečani

Povodom jučerasnje odluke Skupštine Opštine Dečani da odbije da primeni odluku šefa UNMIK-a o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, saopštenjem se oglasila uprava manastira u kome se kaže da je 17. maja ove godine godine Joakim Riker potpisao je izvršnu odluku kojim se nalaže opstinskom katastru u Dečanima da vrati katastarske podatke manastira na stanje od 1998. godine. U saopštenju se dodaje da je istragom od strane departmana za pravdu UNMIK-a ustanovljeno da je opštinski katastar u Dečanima izvršio nezakonito menjanje katastra bez ikakve sudske odluke i protivno zakonu pa je 24 hektara manastirske zemlje preimenovano u društvenu zemlju izvesnih albanskih firmi koje su izašle sa tvrdnjom da je navodno reč o njihovoj zemlji. “Stav manastira je bio i ostao da ako neko želi da ospori nečije vlasništvo to može da učini samo zakonskim sudskim procesom, a ne samovoljno krojeći pravdu. Zato je nakon detaljnog ispitivanja ovog slučaja i uvida u manipulaciju katastrom šef UNMIK-a 17. maja 2008. doneo izvršnu odluku koja nalaže da se stanje katastra vrati na stanje pre nezakonite manipulacije katastrom. Time je ostavljena mogućnost da se spor rešava zakonitim i mirnim putem. Izvršna odluka je zahtevala korekciju katastra u korist manastira u roku od 10 dana tj. do 27. maja 2008”. Kako se navodi u saopštenju, manastir je zvanično pre dva dana zatražio od opštinskog katastra da izda katastarski list manastira u skladu sa odlukom UNMIK-a da bi proverio da li je izvršna odluka sprovedena. Međutim iz opštine je odgovoreno da oni ne priznaju UNMIK i da ne priznaju nikakvu njihovu izvršnu odluku. Vladika Teodosije, iguman manastira Dečani pismeno se obratio juče šefu UNMIK-a Rikeru tražeći da UNMIK stane u odbranu vladavine prava i zakona i ustraje u traženju sprovođenja izvršne odluke o manastirskom imanju. Vladika će se danas pismeno obratiti nadležnim institucijama Srbije i zameniku šefa Ujedinjenih nacija za Mirovne operacije u Njujorku Žan Mari Ginou i upoznati ih sa otvorenim kršenjem zakona i rušenja autoriteta UNMIK-a na Kosovu na štetu Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Podsetimo, na jučerašnjoj sednici SO Dečani odlučeno je da se ne sprovede odluka šefa UNMIK-a i da se ne preimenuje vlasništvo zemlje na manastir dok se to pitanje “ne reši na kompetentnom sudu i ne donese zakon o imovini”. “Duboko žalimo zbog ovakvog neshvatljivog ponašanja opštinskih struktura, pretnji službenicima UNMIK-a i stvaranja atmosfere javnog linča”, kaže se u pismu vladike Teodosija šefu UNMIK-a. U saopštenju se navodi da uprava manastira Visoki Dečani očekuje od UNMIK-a da nastavi da sprovodi svoj mandat u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i da se izvršna odluka šefa UNMIK-a u potpunosti sprovede.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018