Vesti

Krajnji rok za konstituisanje skupština opština na KiM 14. jun

Skupština grada i skupštine opština na Kosovu i Metohiji bi do 14. juna trebalo da se konstituišu. Najveći problem je šta će konkretno te opštine raditi, kakvu će odgovornost u izvršnoj vlasti imati i gde će se uopšte održavati sednice. Opština Priština će sedište imati u Gračanici. Odbornik u skupštini grada Prištine i nosilac liste Vidovdan Neško Perić smatra da će ovako funkcionisanje opština bitno poboljšati stanje na tetrenu. “Po prvi put ćemo imati konstituisanu skupštinu gde će svaki odbornik odnosno predstavnici naroda na lokalnom nivou imati pravo da zastupaju, da izađu za govornicom, da kažu šta misle i da pokušaju da nešto učine. Mislim da će i skupština grada i svi legitimni organi izabrani raditi punim kapacitetom. Republika Srbija izdvaja veoma značajna sredstva za funkcionisanje lokalnih samouprava na Kosovu i Metohiji. Mislim da samo jednom pravilnom preraspodelom sredstava neće biti udara na budžet Republike Srbije, neće biti nikakvih potreba za nekim rebalansom u budžetu. Jednostavno taj novac koji se do sada izdvajao samo treba preraspodeliti i na pravi način raspodeliti, ” kaže Perić. Međutim načelnik kosovskog Okruga Goran Arsić kaže da skupštine opština neće biti u mogućnosti da na terenu nešto bitno promene. “Najveci broj odborničkih mesta imaće Srpska radikalna stranka. Međutim, ti budući predstavnici koji će biti iz SRS, ako DS formira Vladu, neće naići na razumevanje ministara, ” kazao je Arsić. On je naveo primer ministra Samardžića za koga kaže da “na Kosovu i Metohiji sarađuje samo sa predstavnicima koji su članovi DSS-a”. Prva konstitutivna sednica skupštine grada Prištine održaće se u petak 13. juna.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018