Vesti

Skupština Kosova usvojila Ustav

Na svečanoj sednici Skupštine Kosova danas je aklamacijom usvojen Ustav samoproglašene Republike Kosovo. U sali je bilo prisutno 107 poslanika, medju kojima samo jedan iz redova srpske zajednice. Branislav Grbić, predsednik Nove Demokratije i od nedavno zamenik ministra za lokalnu upravu na kratko je ušao u salu, da bi, kako tvrde njegovi koalicioni partneri, video šta se tamo dešava. Nakon usvajanja Ustava premijer Kosova Hašim Tači rekao je novinarima da se usvajanjem ovog dokumenta definitivno legitimiše postojanje Republike Kosovo. “Ovo je moderan Ustav koji garanutuje poštovanje prava svih zajednica sa afirmativnim pravima za manjine. S druge strane, ovaj Ustav približava Kosovo NATO-u i Evropskoj Uniji”. Prema njegovim rečima Ustav Kosova je volja većine građana, legitimnost i pečat države Kosovo. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je za skupštinskom govornicom izjavio da današnji dan predstavlja istorijski trenutak za Kosovo. “Ovaj dokument sa posebnom težinom vodi Kosovo ka pravnom statusu i Ustav otvara mogućnost da se nosimo sa mnogim izazovima koji su pred nama. Ovim se potvrđuje i jasan stav kosovskih institucija za izgradnju suverenog i nezavisnog Kosova koje je domovina svih građana, bez razlike. Usvajanjem Ustava otvara se mogućnost evroatlanskih integracija. Ustav Kosova je jednostavno rečeno, osnovni ključ na kome će se kasnije razvijati demokratske institucije Kosova. Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići rekao je da ovaj Ustav garantuje jednaka prava svim građanima i da je on izgrađen na temeljima ustavne demokratije. “Usvajajući Ustav mi smo osigurali temelje na kojima će se izgraditi demokratska i suverena država Republika Kosovo. Nakon deklaracije o nezavisnosti mi danas usvajamo još jednu deklaraciju i to je zakonska obaveza prema našoj nezavisnoj državi i ova deklaracija se naziva Ustav”, kazao je Krasnići. Prema najavama Komisije za izradu ovog dokumenta, Ustav će stupiti na snagu 15. juna. Prema Ustavu parlamentarna republika će imati veća ovlašćenja od predsednika. Inače, predlog Ustava je, kako je predviđeno planom Martija Ahtisarija, prošle nedelje odobrio međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017