Vesti

Čaglavica: Put do povraćaja uzurpirane imovine težak. Zakon ne funkcioniše na terenu

Uzurpacija imovine na Kosovu bila je tema konferencije za novinare koja je danas održana u Medija centru u Čaglavici. Savetnik ministra za Kosovo i Metohiju, Milorad Toporović, kritikovao je rad kosovskog pravosuđa i Kosovske agencije za imovinu koja je, po njegovim rečima, razlog slabog povratka nealbanaca na Kosovo i Metohiju i velika prepreka na putu ka povraćaju uzurpirane imovine. Todorović smatra da su poseban problem sudovi na Kosovu koji bi, kako kaže, trebalo da predstavljaju pravdu a ne da u većini slučajeva priznaju falsifikovane kupoprodajne ugovore raznih kriminalnih grupa. „Krivični postupci za rešavanje ovih pitanja su jako dugi vremenski a strah od učešća u postupcima i dokazivanje imovinskih prava je izrazita zato što je javna tajna da iza toga stoji organizovani kriminal“, rekao je Todorović i dodao da poseban problem predstavlja neblagovremena dostava sudskih poziva. Ko i uspe da dođe do prvog ročišta nailazi na nove probleme objašnjava Todorović. “Zapisnici su uglavnom na albanskom jeziku“, zaključio je Milorad Todorović koji je danas u Medija centru u Čaglavici zastupao stavove Vlade Srbije. Kosovska agencija za imovinu je do sada primila 40 hiljada zahteva o uzurpaciji imovine na Kosovu I Metohiji. Zamenik direktora ove agencije Lars Olsen je međutim ponosan na rad svoje agencije i očekuje da će tokom ove godine biti rešeno 11 hiljada slučajeva. Pristup javnim podacima je po njemu najveći problem. “Kosovka katastarska agencija ne pruža potpune informacije našoj agencijii I to nam je veliki problem. Uzurpacija imovine je jako komplikovan proces I za rešavanje tog pitanja potrebno je vreme”, rekao je on. Predstavnik OSCE-a Joze Araiza priznao je da na Kosovu I Metohiji postoji zakonska regulativa koja se ne primenjuje. On kaže da je OSCE u tom slučaju nemoćan jer nema izvršnu vlast na Kosovu I Metohiji.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017