Vesti

G. Arsić: Raseljeni trebaju birati lokalnu samoupravu u mestu u kom imaju trenutno boravište

Načelnik Kosovskog okruga Goran Arsić, rekao je gostujući u emisiji Pregovaranje na KiM radiju da Vlada Srbije treba jasno staviti do znanja ko na lokalnim izborima, ukoliko dodje do njihovog održavanja na Kosovu i Metohiji, može i glasati. “Problem je u tome što će ti lokalni izbori za predsednike opština i odbornike za lokalnu samoupravu, biti održani u centralnom delu Srbije. Pravo glasa u ovom delu Kosova, trenutno ima 34 098 glasača, a nikako i oni koji su u raseljeništvu od 1999. godine. Oni koji su u raseljanju, a sa Kosova i Metohije su, mogu birati lokalnu samoupravu na prostoru gde trenutno žive i gde trenutno imaju boravište”, smatra Arsić. On je izjavio da mu je ambasador OEBS-a, Tim Guldiman, sa kojim je nedavno imao sastanak, poručio da postoji mogućnost održavanja parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, ali i da je sprovodjenje lokalnih izbora u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, jer su oni održani novembra prošle godine. “Iz Rikerovog kabineta rečeno nam je da oni još uvek nemaju zvaničan stav i uputstvo iz Njujorka po pitanju održavanja lokalnih izbora na Kosovu”, rekao je Arsić. U Srbiji je danas Republička izborna komisija donela većinom glasova, odluku o obrazovanju Radne grupe za izradu teksta predloga uputstva za sprovođenje lokalnih izbora na teritoriji Kosova i Metohije, raspisanih za 11. maj.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017