Vesti

Radnici pravosuđa traze od UNMIK-a legalizaciju rada

Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti i jutros su protestovali ispred glavne kapije Okružnog i Opštinskog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, zahtevajući da im se dozvoli povratak u prostorije iz kojih su isterani dolaskom UNMIK-a i Kfora na Kosmet 1999. godine Petočlana delegacija Srba, radnika pravosuđa zatražila je u Kosovskoj Mitrovici od šefa UNMIK-ovog odeljenja za pravosuđe Elizabet Rolando da bude legalizovan rad pravosudnih radnika srpske nacionalnosti. Član pravosudnog pregovaračkog tima Nikola Kabašić izjavio je da, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, albanske sudije i tužioci koji su radili u sudu, prateći politiku svoga rukovodstva, žele da budu sudije države Kosovo, 'što znači da ovde više ne postoji ni UNMIK pravosuđe'. On je izrazio nadu da će biti nastavljeni razgovori s predstavnicima UNMIK-a. ”Želimo da se ovaj problem reši na miran način i smatramo da se bez nas on ne može rešiti. Od 17. februara zgrada UNMIK-ovog opštinskog i okružnog suda postala je ustanova nezavisne države Kosovo, što je neprihvatljivo za ljude koji žive na ovom prostoru', rekao je Kabašić. Sastanku su, pored Kabašića, prisustvovali i Milan Bigović, Branka Semenov i Nenad Trifunović. Današnji protest je protekao mirno, a zgradu suda obezbeđuju pripadnici Kfora.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017