Vesti

Gračanica:Radnici KPD blokirali rad Koordinacionog centra. Pridružili im se I radnici Lokalnih kance

Suspendovani radnici Kazneno popravnog doma Lipljan blokirali su rano jutros zgradu Koordinacionog centra u Gračanici. Bivši radnici KPD su nezadovoljni stavom ministra Slobodana Samardzića koji je prilikom jučerašnjeg sastanka sa radnicima koji su napustili posao nakon proglašenja nezavisnosti opovrgao svoja ranija obećanja pa je, kako su istakli, najavio da će novčanu pomoć dobiti samo radnici KPD u Lipljanu i to u iznosu od 11 hiljada dinara kao jednokratni vid pomoći. “U tom slučaju KPS policajci srpske nacionalnosti i radnici lokalnih samouprava koji su posle proglašenja nezavisnosti napustili kosovske institucije ostaju zaboravljeni”, rekao je KIM radiju predstavnik radnika KPD I član kriznog štaba Boban Petrović koji je dodao da takav stav Vlade u Beogradu oni neće prihvatiti. Oko stotinak radnika KPD I Zatvora u Lipljanu uputili su tri zahteva premijeru Srbije Vojislavu Koštunici: da država Srbija preuzme sve radnike koji su radili u KPD Lipljan od 2002. godine, kao što je obećala, zatim hitan sastanak sa premijerom Srbije, a treći zahtev je da im rešavanje statusa bude garantovano "u pisanoj formi", a u suprotnom će i dalje blokirati prostorije Kosovskog okruga i sve ostale institucije u toj zgradi. Radnici su pre dve nedelje prekinuli protest, jer im je ministar za Kosovo I Metohiju Slobodan Samardžić obećao da će primati novčanu nadoknadu od državnih organa Srbije u visini plate koju su dobijali u KPD Lipljan. Obećano im je i da će imati socijalno osiguranje i da će im se uplaćivati penzijsko osiguranje. Radnicima KPD u Lipljanu i KPS policajcima danas su se u štrajku pridružili i radnici lokalnih kancelarija iz Lipljana i Kosova Polja koji su nezadovoljni nebrigom državnih organa prema njihovom problemu. Oni su istakli da ministarstvo za Kosovo i Metohiju primenjuje dvostruke aršine jer radnike Suda i Lokalne kancelarije u Gračanici ovo ministarsvo nije, kako tvrde, pozvalo da napuštaju radna mesta nakon proglašenja nezavisnosti i oni i dalje rade nesmetano.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017