Vesti

Šef OEBS-a na Kosovu T. Guldiman najavio produžetak misije

Opštinu Štrpce danas je posetio šef misije OEBS-a na Kosovu Tim Guldiman koji se sastao sa predstavnicima lokalne vlasti I Inex kompanije. Guldiman je posle sastanka izjavio da je cilj njegove posete bio da sagleda stanje na terenu posle proglašenja nezavisnosti Kosova i da o tome razgovara sa vlastima u Štrpcu. On je napomenuo da je sa predstavnicima Inex kompanije razgovarao na temu zaštite njihovih interesa s obzirom na učestalo povećanje divlje gradnje u vikend zoni i pronalaženju rešenja za taj problem. Ambasador Guldiman je izjavio da će se njegova misija u narednom periodu pozabaviti zaštiom imovinskih prava i da je pored slobode kretanja to jedan od ključnih problema na Kosovu. “Sve članice OEBS-a su postigle saglasnost o nastavku misije na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244 a što se tiče misije EULEKS-a o tome nemam odgovor jer ni Ujedinjene Nacije o tome nemaju jasan i definisan stav”, rekao je šef misije OEBS-a Tim Guldiman tokom današnje posete Štrpcu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018