Vesti

K. Mitrovica:J. Riker razovarao sa studentima

Šef UNMIK-a Joakim Riker izjavio je danas u severnom delu Kosovske Mitrovice, nakon sastanka sa studentima Prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u ovom gradu, da je budućnost svih etničkih zajednica na Kosovu Evropska Unija. „Objasnio sam im kako UNMIK vidi stvari. Rekao sam da još uvek radimo na osnovu Rezolucije 1244 i trebalo bi da gledamo u budućnost a budućnost je u Evropi i EUi to bi bilo u interesu svih“, rekao je Riker. On je ponovio da je cilj međunarodne zajednice nedeljivo i multietničko Kosovo. „Pokušaćemo da se suočimo sa izazovima na raznim poljima kao i do sada. Mislim da postoji jedan opšti aspekt da smo svi posvećeni integritetu Kosova, nedeljivosti i da ćemo se suočiti sa izazovima kada se budu pojavili“ rekao je šef UNMIK-a nakon razgovora sa studentima u Kosovskoj Mitrovici. On je kazao da je za žaljenje istupanje policajaca srpske nacionalnosti iz KPS-a. „Mi smo posvećeni multietničkom Kosovu a to znači integrisana služba KPS-a tako da je zaista žalosno da su neki kosovski Srbi napustili službu KPS-a i ja se iskreno nadam da će se vratiti. Znate da su samo suspendovani tako da niko nije otpušten iz službe. I to je dobro. Njima su vrata širom otvorena i treba da se vrate“. Predsednik studentskog parlamenta Prištinskog Univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Sergej Zaporožac rekao je da su studenti prištinskog Univerziteta na današnjem sastanku od šefa UNMIK-a zatražili da poništi deklaraciju o nezavisnosti Kosova što je on odbio. Studentski protesti protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova nastaviće se i sutra u severnom delu Kosovske Mitrovice.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018