Vesti

IO SNV-Nebezbednost i napuštenje KPS dovode u pitanje opstanak Srba na Kosovu

Nedostatak bezbednosti Srba u Pokrajini a naročito pogoršanje nakon izlaska Srba iz KPS-a, kao i sve češće najave prebacivanja ingerencija sa UNMIK-a na kosovske institucije, dovodi u pitanje opšti opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, saopštio je Izvršni odbor SNV-a centralnog Kosova. “ IO SNV KiM deli zabrinutost Srba u centralnom delu pokrajine, i ostalim srpskim sredinama, da se politika Beograda i njegov pristup rešavanju situacije pre a naročito i nakon 17. februara, intezivno odnosi na očuvanje severa pokrajine, dok se ostali delovi Kosova i Metohije zapostavljaju“. U saopštenju se navodi da ovakvo stanje, asocira na politiku podele pokrajine, kojoj se Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije oštro suprotstavlja. SNV centralnog Kosova traži hitno rešavanje problema u pokrajini, kako bi se omogućila realizacija državne strategije očuvanja celovitosti Kosova i Metohije u sastavu republike Srbije. SNV KiM traži hitan sastanak sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, kako bi se napravio jedinstven pristup radi opstanka, kako svih Srba na Kosovu i Metohiji, tako i države Srbije na ovim prostorima.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018