Vesti

Protesti zdravstvenih radnika u Gračanici

Gotovo hiljadu ljudi okupilo se danas ipred Kliničko bolničkog Centra Priština sa sedištem u Gračanici protestujući zbog konfiskacije sanitetskog marterijala od strane KPS-a i Carinske službe ali i nagoveštaja da će ova institucija biti pripojena Kosovskom zdravstvenom sistemu. Radnicima, ali i meštanima Gračanice koji su nosili parole "Ne čupajte srce Srbije", "Ne damo sili da otme Kosovo", i "Nema predaje obratili su se direktor KBC-a Stojan Sekulić, direktor Doma zdravlja Rada Trajković i, u ime zdravstvenih radnika, Ivan Miljković. Direktor KBC-a Stojan Sekulić, poručio je da treba imati puno poverenje u Vladu Srbije a da će se radnici ovog centra truditi da pomognu svakom pacijentu. "Mi, koji smo se zakleli Hipokratovom zakletvom, ne poznajemo nacionalnost već samo pacijenta kome je potrebna zdravstvena pomoć i nega. Suočavamo se sa raznovrsnim pritiscima. Bilo je i ranije različitih pritisaka sa kojima su se suočavali naši preci ali nisu odustajali, ni mi nećemo odustati" poručio je Sekulić. Svoje obraćanje prisutnima, direktor Doma zdravlja u Gračanici, Rada Trajković, počela je pominjanjem imena svojih kidnapovanih i ubijenih kolega o kojim se ni danas ne zna ništa. "Ovde smo se okupili i okućili uz svesrdnu pomoć Ministarstva zdravlja Republike Srbije ali i još nekih zemalja međunarodne zajednice, ipak sveukupan razvoj zdravstvene zaštite na ovom prostoru obezbeđuje Ministrstvo zdravlja Republike Srbije. Tako je bilo i tako će i ostati" rekla je Trajkovićeva i poručila da su oni potpuno poštovati Rezoluciju 1244. Ispred zdravstvenih radnika okupljenoj masi se obratio Ivan Miljković koji je poručio da samoproglašenje nezavisnosti za njih nema nikakav značaj i da oni nikada neće pristati da rade pod nadležnošću kosovskih institucija.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018