Vesti

Protesti u Gračanici: Ponovljeni zahtevi Kriznog štaba

Više stotina Srba i nealbanaca, drugi dan za redom, protestvovalo je u Gračanici u znak podrške KPS policajcima srpske nacionalnosti koji traže da rade pod komandom UNMIK-a, a u skladu sa Rezolucijom 1244. Kao i juče, ponovljeni su zahtevi žitelja centralnog Kosova da se KPS policajci vrate na svoja radna mesta kako bi osigurali bezbednost. Načelnik kosovskog okruga, Goran Arsić, okupljenima je izneo kratak sadržaj svog jučerašnjeg razgovora sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom. “Riker nam je dao jasno do znanja da je Rezolucija 1244 i dalje na snazi po kojoj svu nadležnost na prostoru KiM, nadležnost ima UNMIK. Pošto policajci imaju ugovore sklopljene sa UNMIK-om, gopodin Riker je prihvatio naš predlog da se srpski policajci vrate na svoja radna mesta, što će sutra na sastanku i potvrditi”, rekao je Arsić. Predstavnik Srba iz Gračanice, Dragutin Jovanović, ispred Kriznog štaba centralnog Kosova, ponovio je zahteve Srba da se službenici KPS-a, srpske nacionalnosti vrate na posao pod UNMIK-om, poštujući Rezoluciju 1244 i pozvao narod da svakodnevnim mirnim protestima izrazi svoje nezadovoljstvo i da u tome istraje sve dok se ciljevi ne postignu. Nakon skupa okupljeni su se u miru razišli, a najveći broj njih je krenuo ka bolnici Simonida, gde su zaposleni u ovom centru takođe organizovali protestni skup. Na ulazu u Gračanicu, iz pravca Prištine, oko 200 stotine pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije spremno je čekalo u svojim vozilima da u slučaju potrebe interveniše.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018