Vesti

K. Pomoravlje:Srbi napustili institucije. Očekuju stav Vlade Srbije

Svi Srbi zaposleni u privremenim kosovskim institucijama, lokalnoj samoupravi i javnim službama u Gnjilanu, Kosovskoj Kamenici i Vitini napustili su radna mesta u znak protivljenja nezavisnosti Kosova. Koordinator opštine Kosovska Kamenica Srboljub Đokić veruje da će država naći rešenje za ove ljude. On je KIM radiju potvrdio da su Srbi iz ove opštine napustili privremen institucije samouprave i da ih Srbi iz tog regiona podržavaju u odluci. Đokić kaže da za ovakvu odluku nije postojao nalog Vlade Republike Srbije ali da u najskorije vreme očekuje zvaničan stav i mišljenje nadležnih struktura u Beogradu o daljim koracima. Srbi iz Kosovskog pomoravlja o razlozima svoje odluke ne žele da pričaju pred kamerama. Neformalno kažu da su odluku o napuštanju doneli samoinicijativno jer ne žele da rade u strukturama vlasti koje kontrolišu institucije samoproklamovane "države Kosovo". Meštani Raniliga, jednog od najvećih srpskih sredina u kameničkoj opštini kažu da je odluka Srba koji su odbili da rade pod vlašću institucija u Prištini opravdana i kažu da je saradnja sa UNMIK-om do sada bila na zavidnom nivou, pa se nadaju da ovakva odluka neće poremetiti tu saradnju. Predstavnici lokalnih kancelarija u Kosovskoj Kamenici i Gnjilanu su kako KIM radio saznaje razgovarali danas sa šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom, ali detalji tih razgovora nisu poznati.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018