Vesti

Železnice Srbije: Provera ispravnosti pruge na severu

Vozovi na relaciji Kosovo Polje - Lešak danas ne saobraćaju, portvrđeno je u Upravi Kosovske železnice. Međutim, u Železnici Srbije saopštavaju da vozovi ne saobraćaju na ovoj relaciji jer to preduzeće proverava ispravnost pruge i za sada se ne zna koliko će to trajati. Ta železnička linija je jedina sigurna veza Srba iz centralnog Kosova sa severom. Javno preduzeće Železnica Srbije preuzelo je juče nakon devet godina nadležnost nad infrastrukturom na severu Kosova na potezu železničkih stanica Lešak, Leposavić, Ibarska Slatina, Zvečan. Predstavnik radnika Železnice Srbije Zoran Bogavac izjavio je da je ova akcija uperena i ka tome da 460 železničara na Kosovu koji ne rade od 1999 dobiju svoje radna mesta, te da će oko 50 radnika srpske nacionalnosti koji su bili radno angažovani pri UNMIK železnici biti prihvaćeni u Javnom preduzeću Železnice Srbije. “ U perspektivi je da se uvedu drugi brzi vozovi na relaciji Mitrovica - Beograd tako da bude komunikacija Kosova i Metohije sa Srbijom mnogo bolja i brža nego što je do sada bilo jer naši ljudi imaju problema oko te komunikacije. Time ćemo poboljšati i teretni saobraćaj, rekao je Bogavac”.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018